Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aun Schan Su Ťij děkuje za podporu České republiky

3. 12. 2010 -, Econnect

Za dlouhodobou podporu České republiky v boji za demokracii v Barmě poděkovala přední barmská disidentka Aun Schan Su Ťij, když přebírala dopis Václava Havla, který jí blahopřál k nedávnému propuštění z domácího vězení. Za pomoci společnosti Člověk v tísni jí dopis doručili redaktor České televize Pavel Vondra a redaktorka Respektu Naďa Straková. Ti také s nositelkou Nobelovy ceny míru udělali exkluzivní rozhovor.

"Spolu s dalšími přáteli se raduji z toho, že jste opět na svobodě a obdivuji vytrvalost, s níž jste své dlouholeté domácí vězení snášela. Znovu se nám všem potvrzuje, že soustavně upozorňovat na porušování lidských práv ve světě má smysl a navzdory i velmi tvrdým diktátorským režimům to může dříve či později přinést dobré výsledky," napsal v dopise Václav Havel. Celé znění dopisu naleznete na http://www.vaclavhavel.cz/showtrans.php?cat=pr&val=113_pr.html&typ=HTML.

"Tak ráda bych jela do Prahy a setkala se s českými lidmi, kteří při nás vždycky stáli a které považuji za dobré přátele... Čechy a Barmánce, kteří léta usilují o demokracii, pojí velmi silné pouto," uvedla Aun Schan Su Ťij při setkání s českými novináři. Cesty do zahraničí však disidentka zatím neplánuje, neboť není jisté, že by ji barmské úřady vpustily zpět do země. Na dopis Václava Havla chystá písemnou odpověď.

Pavel Vondra a Naďa Straková se s Aun Schan Su Ťij setkali v jejím domě v Rangúnu, kde strávila více než 15 let v domácím vězení. U schůzky byl přítomen i její syn Kim Aris, který po deseti letech získal barmské vízum, aby mohl navštívit svou matku.

Exkluzivní rozhovor, který novináři získali, odvysílá Česká televize v pořadu 168 hodin v neděli 5. prosince ve 21:35 na ČT1. Rozhovor také vyjde v pondělním vydání týdeníku Respekt.

Česká republika podporuje barmské demokratické hnutí od počátku 90. let. Tehdejší prezident Václav Havel nominoval v roce 1991 Su Ťij na Nobelovu cenu míru. České ministerstvo zahraničních věcí vystupuje za demokratizaci Barmy na mezinárodních fórech a financuje humanitární pomoc a projekty na podporu lidských práv a demokracie v Barmě. Společnost Člověk v tísni v Barmě podporuje rodiny politických vězňů, nezávislé novináře a disidenty i malé nevládní organizace, jež realizují sociální či vzdělávací projekty.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Dopis Václava Havla

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz