Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Průvod Queer parade svobodně projde Brnem

3. 6. 2010 - PRAHA [Econnect]

Průvod za práva leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT) s názvem Queer parade, který se koná 26. 6. 2010 v Brně již podruhé, má ambice být oslavou rozmanitosti, tolerance a mezilidské solidarity. Gay a lesbické organizace, které průvod pořádají, apelují na veřejnost, aby je přišla podpořit. Akce je podporována politickými i kulturními osobnostmi.

Queer parade přijedou pozdravit i zahraniční hosté. Mezi nimi je švýcarská zpěvačka Bettina Schelker, která krátce vystoupí na náměstí Svobody, nebo britská aktivistka Clare Dimyon, označovaná za matku průvodů hrdosti ve střední a východní Evropě. Jolana Navrátilová za organizátory dodává: „Věříme, že si z České republiky budou moci odnést dobrý pocit.“

„Nechtěli bychom dopadnout jako kolegové v Bratislavě, kde po útoku hrstky extrémistů policie doporučila uzavřít shromáždění na náměstí a mohli jsme projít pouze zkrácenou trasou na druhou stranu řeky, zcela mimo ulice starého města,“ komentuje Navrátilová první Dúhový pride na Slovensku, který proběhl 22. 5. 2010. „My se budeme maximálně snažit předejít situaci, aby násilná menšina bránila shromažďovacímu právu většiny,“ dodává. Průvody hrdosti jsou symbolickou podporou boje za občanská a lidská práva a v zahraničí tyto barevné oslavy navštěvují desetitisíce až statisíce lidí.

Cíle organizátorů upřesňuje Miroslav Zajdák: „Touto akcí chceme vyjádřit radost nad situací práv LGBT lidí v České republice. Celospolečensky diskutovaná témata jako upírání adopce lidem žijícím v registrovaném partnerství nebo šikana ve školách však naznačují, že je stále o co se snažit.“ Veřejné vystoupení a průvod mají být také podporou těm, kteří nemají dostatek osobní síly čelit tlakům části společnosti a jsou tak nuceni skrývat svou identitu.

Mezi doprovodnými akcemi ještě před průvodem samotným jsou také přednášky na témata homosexuality a křesťanství, života v queer rodinách nebo diskuse nad projekcí filmu Roma Boys, který pojednává o gay tématice v romské komunitě.

Nejen média mohou najít veškeré programové a kontaktní informace na webu Queer parade Brno – www.queerparade.cz. Ten projde o víkendu proměnou na nový design, který už nesou plakáty akce od výtvarnice Jany Štěpánové. Úvodní stránka také odkazuje na podpůrné poselství od skupiny Evropského parlamentu pro práva LGBT lidí nebo rozhovory serveru GayNet.cz natočené s českými kulturními osobnostmi právě o gay právech či o smyslu Queer parade.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz