Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ENN: Na internetu lze kontrolovat vliv technických zařízení na životní prostředí

30. 12. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]

Internet se stává novodobým nástrojem pro získávání informací o jednotlivých technických zařízení, které způsobují znečištění ovzduší, vypouštějí znečištěnou vodu a vytvářejí nebezpečné odpady. Informuje o tom server ENN.

Pro veřejnost byly tyto informace v minulosti obtížně dostupné, v některých případech nebyly přístupné vůbec nebo jen na požádání v rámci svobodného přístupu k informacím, které stanovuje zákon. To se teď u vícero států USA mění a celostátní vláda dává tyto informace k dispozici on-line.

Nejnovější snahy vycházejí ze strany Americké agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), která si nátlakem vynutila výsledky za fiskální rok 2009. Založila také webové stránky s interaktivními mapami, které umožňují veřejnosti získat podrobné informace o přibližně 4 600 místech, ze kterých EPA jejich rozpočtové údaje vymáhala. Mapy ukazují jednak o jaká technická zařízení konkrétně šlo a na samostatné mapě, jaká ochranná opatření musel průmyslový objekt přijmout.

Za fiskální rok 2009 EPA vymohla na znečišťovatelích investice za více než 5 miliard dolarů, a to na kontrolu znečištění, čištění a ekologické projekty. Občanskoprávní a trestní žaloby dále požadují instalování kontrol a přijetí dalších opatření, které pomohou ke snížení množství znečištění o 580 milionů liber ročně.

Návštěvníci webových stránek mohou využít i funkce zoom a zjistit, která zařízení se nacházejí v blízkosti vodních ploch, a které z nich jsou "rizikové", protože nesplňují celostátní normy kvality vody. EPA zmapovala umístění více než 90 procent zařízení, které v loňském roce vykonávaly ve Spojených státech činnost.

Podle článku Rogera Greenwaye The internet is becoming a great place to check on the environmental status facilities vydaného 26. prosince na serveru ENN.


Dominika Patrovská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz