Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Neberte nám právo zahalit obličej! Žádají demonstranti proti omezování shromažďovacího práva

14. 9. 2009 - PRAHA [Iuridicum Remedium, o.s.]

Hudebníci i nevládní organizace budou společně demonstrovat proti omezování svobody shromažďování 15. září v pražském Hyde parku. Nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe) a nezávislý hudební label Silver Rocket pořádají v úterý 15. září na Palackého náměstí v Praze veřejnou akci proti omezování shromažďovacího práva v jejímž rámci proběhne koncert Unkilled Worker, Aran Epochal, Bonus a budou distribuovány materiály o snahách exekutivy omezit aktivity občanů ve veřejném prostoru pod záminkou boje s „extremisty“.

Součástí koncertu je happening v maskách. Jedná se o vědomý akt občanské neposlušnosti proti loňské pokoutně prosazené novele shromažďovacího zákona. Ta zakazuje jakékoli zahalování obličejů při demonstracích. „ Absolutní zákaz maskování postihuje nejen karnevaly, alegorické akce, ale útočí i na soukromí pokojných demonstrantů, kteří si anonymitu při vystoupení na veřejnosti volí z různých důvodů záměrně“, říká právnička IuRe Helena Svatošová. Názor sdílí Rada vlády pro lidská práva – 26. 2. 2009 uložila vládě nesmyslný a protiústavní zákaz maskování obličejů ze zákona odstranit. „Pacienti sdružení v organizaci Fokus nyní nemohou za práva duševně nemocných demonstrovat v maskách jako dosud, aniž by byli vystaveni stále handicapujícímu odsouzení okolí,“ ilustruje dopady zákazu Kateřina Hlatká ze sdružení Fokus Praha.

Začátek demonstrace je v 18.00 a přímo na Palackého náměstí budou hrát Unkilled Worker (projekt Todda z noiserockových Wollongong), Aran Epochal (projekt Adam z Gnu) a Bonus (sólové alter ego Bourka ze Sporto). Na koncertě budou k dispozici též letáky a informační materiály IuRe upozorňující na dlouhodobé snahy exekutivy o restrikci shromažďovacího zákona a možnosti právní obrany. Proti poslední novele rozšiřující úřadům lhůtu pro zákaz shromáždění vystupuje i autor shromažďovacího zákona, respektovaný právník doc. Vladimír Mikule z právnické fakulty UK.

Koncert-demonstrace-happening je součástí seriálu akcí s názvem Týden nepřizpůsobivosti, která proběhne od soboty 12. září do soboty 19. září. „Přizpůsobivost“ se stává jednou z hlavních hodnot, naopak nositelé opačného znaménka – chudí, názorově nekonformní, Romové, squatteři, technaři, bezdomovci – jsou vystaveni trvalému nátlaku i represím a z veřejného prostoru vytlačováni. V rámci Týdne nepřizpůsobivosti dojde nejprve 12. září k obsazení nového squatu (místo náhrady za násilím vyklizenou Miladu je zatím tajné) a akce vyvrcholí karnevalovým pochodem po Praze v sobotu 12. září. Podrobnosti k všem akcím naleznete na http://neprizpusobivi.fnf.cz/.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz