Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

EU: Srbsko musí plně spolupracovat s jugoslávským tribunálem pro válečné zločiny

14. 11. 2007 - PRAHA [Econnect/HRW]

Evropská komise rozhodla nedávno o dalším pokračování spolupráce se Srbskem v rámci přidružovacích dohod. Bělehrad přitom nedokázal dopadnout a postavit před soud generála Ratko Mladiče, který patří mezi klíčové podezřelé z válečných zločinů. Podle Human Rights Watch (HRW) tento krok ohrožuje úsilí o spravedlnost.

Komisař pro rozšíření Evropské unie (EU) Olli Rehn oznámil, že se Srbskem podepíše přidružovací dohodu, která je klíčovým krokem k těsnějším vztahům mezi EU a kandidátskou zemí. Podle HRW by měly členské státy EU odmítnout podpis dohody, dokud Srbsko nedopadne bosenského generála Ratko Mladiče, který je obžalovaný ze zločinu genocidy Mezinárodním trestným tribunálem pro bývalou Jugoslávii.

"Komisař Rehn oceňuje Srbsko, ačkoliv se v této zemi skrývá generál hledaný pro genocidu," uvedl Lotte Leicht, advokát HRW. "Tím dává najevo, že EU je benevolentní ke všem, kteří spáchali podobné zločiny, a zároveň ignoruje oběti těchto zvěrstev přímo v srdci Evropy."

Prokurátorka tribunála Carla Del Ponte uvedla po své nedávné návštěvě Bělehradu, že Srbsko navzdory určitému pokroku stále nedělá dost, aby pochytalo zbývající uprchlíky. V listopadu loňského roku Evropská komise zdůraznila, že země musí plně spolupracovat s tribunálem, pokud se chce ucházet o členství.

EU však významně snížila svůj práh, aby mohla ocenit "plnou spolupráci" Srbska s jugoslávským tribunálem. Zatímco komisař Rehn dříve uváděl neschopnost zatknout Mladiče jako jeden z důvodů pro odstoupení od rozhovorů v květnu loňského roku, tak Komise a členské státy jsou nyní spokojené s tím, že Srbsko deklarovalo závazek zatknout hledané osoby. Srbské úřady podobná prohlášení udělaly už dříve, ale obvykle pak k žádné akci nedošlo. HRW zdůraznila, že EU by měla žádat konkrétní výsledky, podle kterých by mohla ocenit plnou spolupráci Srbska.

Del Ponte uvedla, že tlak EU byl dosud nejvýznamějším nástrojem při přesvědčování států ke spolupráci s tribunálem. Tlak EU na Chorvatsko byl rozhodující při zatčení hledaného generála Ante Gotoviny v roce 2005. Podle HRW by EU měla využát tohoto významného vlivu, aby zbývající uprchlící včetně Mladiče byli dopadeni a postaveni před soud.

Podepsání přidružovací dohody všemi členskými státy EU by se mělo uskutečnit v lednu příštího roku a mělo by znamenat další klíčový krok Srbska na cestě ke členství v EU. Brusel obnovil rozhovory v červnu tohoto roku poté, co Bělehrad spolupracoval při zatčení generála Zdravka Mladiče. Srbsko také hrálo klíčovou roli při zatčení dřívějšího policejního generála Vlastimira Djordjeviče.

V únoru tohoto roku tribunál vyhlásil, že neschopnost Srbska postavit Mladiče před soud je porušení Ženevských konvencí a nařídil Srbsku, aby s ním plně spolupracovalo. "EU by nemělo nabízet možnost členství zemi, která porušuje Ženevské konvence. Členské státy EU by neměly podepsat dohody, dokud se Mladič nebude zodpovídat v Haagu ze svých zločinů," prohlásil Leicht.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz