Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zlatá divadelní žába ocení hry týkající se rovných příležitostí žen a mužů

6. 8. 2007 - PRAHA [Žába na prameni / Econnect]

První ročník soutěže zvané Zlatá divadelní žába letos vyhlásilo Občanské sdružení Žába na prameni. Do soutěže o novou autorskou divadelní hru, reflektující problematiku rovných příležitostí žen a mužů, se od ledna přihlásilo na čtyřicet různě zkušených autorek a autorů. Do užšího kola se dostalo deset finalistek a finalistů a jejich hry během měsíce srpna ohodnotí odborná porota.

Zlatá žába na Vltavě?

V polovině září se sejdou soutěžící s porotou na pracovním setkání přímo na vodách Vltavy - na parníku, s cílem vylovit společně tu nejlepší, divadelní Zlatou žábu. Autorky a autoři her budou mít možnost konzultovat svou práci přímo s porotou, vyslechnout si její názory a připomínky, diskutovat a seznámit se s ostatními soutěžícími i jejich hrami. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne začátkem prosince, kdy budou autoři či autorky tří nejlepších her oceněni částkou 15 000, 10 000 a 5000 korun.

V porotě zasednou Prof. Jan Vedral - dramaturg, dramatik a pedagog, dramaturgyně České televize Kateřina Krejčí, dramaturg Činoherního klubu Radovan Pácl, herečka Naďa Munzarová, Marie Špálová z divadelního oddělení agentury Dilie, doktorandka na Katedry teatrologie FFUK Martina Musilová a gendrový odborník z Žáby na prameni Tomáš Pavlas.

Proč právě rovné příležitosti v divadelní hře?

Ve společnosti, kde premiér při zahájení Evropského roku rovných příležitostí v roce 2007 prohlásí, že "žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž", se realizace rovných příležitostí pro ženy a muže stále jeví jako velice nesnadná, až nemožná, uvádí Žába na prameni. "Smyslem soutěže je osvětlit, zpřístupnit a odtabuizovat toto téma, které je u nás stále nepochopené. A využít k osvětě, zamyšlení, a otevírání diskuse nad touto problematikou například divadlo a jeho prostředky nám přijde jako vhodné propojení," říká Dana Radová, organizátorka soutěže.

"Našemu myšlení dosud stále vládnou předsudky a stereotypy o jasně rozdaných rolích žen a mužů: že ženy patří k dětem a do kuchyně, muži jsou živitelé, zachránci a velitelé. Přestože realita je dávno jiná, jsme zatím málokdy ochotni vidět vše v souvislostech vzhledem k době a společnosti, ve které žijeme. Třeba, že ta žena od plotny vytrhla zub, vyoperovala slepé střevo, nebo navrhla a postavila dům, a že ženy jsou dnes stejně jako muži živitelkami a většina z nich také pracuje na plný úvazek, přestože se stará o děti. Stejně tak ale stále existuje mnoho stereotypů a předsudků nespravedlivých k mužům. Pokud se autorkám a autorům podaří třeba nějak humorně, zajímavě reflektovat tuto problematiku, nastavit zrcadlo naší současné společnosti, mohl by to být zase jeden takový malý "žabí" skok dopředu," říká Dana Radová z Žáby na prameni.

Nejlepší hry se na podzim objeví na stránkách www.zabanaprameni.cz/zlata. "Čtenářky a čtenáři budou vybírat vítěznou hru v internetovém hlasování. Jsme zvědaví, zda se čtenáři a čtenářky shodnou s naší odbornou porotou," uzavírá Dana Radová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz