Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pěst na pěsti - důležité slovo ve znakovém jazyku

2. 3. 2007 - PRAHA [Můžeš]

Jak může vést rozhovor neslyšící se slyšícím, když navíc „slyšící“ často nikoho poslouchat nechce? Jak si může neslyšící shánět práci, když mu málokdo rozumí? Jedině si najít trpělivého „mluvícího“, chápavého a v problematice zkušeného – prostě svého zástupce, který to vykoná za vás.

Vysoký starý dům pod historickým Vyšehradem. Ze dvora vchod do místnosti, která možná dřív bývala chodbou ve skladu uhlí. Dnes jsou v tomto potemnělém prostoru počítače a učebna. Lehce je můžete proměnit na útulnou klubovou místnost. Agentura profesního poradenství pro neslyšící.

Jedna ze čtyř, kdo vám zde může poradit, je Lenka Slížková, pracovní konzultantka. Tak zní přesný název jejího pracovního zařazení. Původně vystudovala oděvní průmyslovku. Ve škole se seznámila s rodinou spolužáka, ve které se dorozumívali znakovou řečí, a tady také pochytila její základy, což nakonec ovlivnilo i to, že dnes pracuje zde pod Vyšehradem. Když se z malé vesnice na Moravě přestěhovala do Prahy, začala tuto znalost využívat, přihlásila se na Filozofickou fakultu UK, obor čeština v komunikaci neslyšících. Studia končí, v textilnictví zřejmě již pracovat nikdy nebude, svět lidí postižených sluchovou vadou se pravděpodobně stal jejím osudem. Našla v něm i svoje tvůrčí uplatnění, autorsky a organizačně se podílí na tvorbě náročných multimediálních výukových programů k použití ve školách, ale i ve hře a zábavě. Ovšem tou hlavní prací zatím zůstávají zmíněné asistence lidem, kteří přišli požádat o pomoc do agentury.

A jejich příběhy?

Zatím se starala o jedenatřicet klientů (z celkového počtu 130) a podařilo se jí sehnat práci dvanácti z nich. S kladnou odezvou se setkala ve velkých obchodech, kde je možné neslyšící zaměstnávat například při vybalování a doplňování zboží. Je pravda, že zaměstnavatelé nechtějí riskovat nebo požadují oprávnění k řízení vysokozdvižného vozíku. Dobré bylo, že jeden z žadatelů takové oprávnění měl, a tak místo získal. Získávání řidičských průkazů je zřejmě kapitola sama o sobě a je hodně závislé na ochotě jednotlivých instruktorů. Dotyčný muž své řidičské oprávnění získal v Německu.

Místo našli i pro zámečníka Lukáše, po několika telefonátech objevili firmu, která jej pozvala k návštěvě a na prohlídku pracoviště. Lukáš si jeden pracovní den zkusil, proběhlo výběrové řízení a za tři týdny se dozvěděli, že byli spokojeni a že je přijat. Další firma se ozvala sama s tím, že přijmou hned celou skupinku. Zaměstnali čtyři lidi pro počítání a přípravu většího množství peněz k transportům.

Práci objevila Lenka i pro kadeřnici. Původně panovaly malé obavy, zda nedojde k problémům při dorozumívání mezi ní a zákaznicemi mající ohledně účesů často svá specifická přání, ale vše probíhá hladce a k obecné spokojenosti.


Martin Králíček

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz