Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sdružení Fokus Vysočina podporuje duševně nemocné v úsilí po aktivním životě

24. 1. 2007 - HAVLÍČKŮV BROD [Econnect]

Sdružení, která pracují s lidmi trpícími některou z duševních nemocí u nás není příliš mnoho. Jednou z takových organizací je sdružení Fokus Vysočina. Jedno z jeho čtyř středisek se nachází také v Havlíčkově Brodě. Zde mohou nalézt lidé s duševními nemocemi své zázemí v podobě různých pracovních aktivit, sociální terapie či všestranného sociálního poradenství.

Sdružení Fokus Vysočina pracuje již od roku 1992

Sdružení Fokus Vysočina je jednou z devíti poboček organizace nesoucí stejný název, která působí v rámci České republiky. Vznik sdružení je datován rokem 1990 a na jeho počátku stála zřetelná vize pomáhat duševně nemocným, jejich rodinám v překonávání překážek, jež tento handicap s sebou přináší. Členy sdružení jsou jednak samotní duševně nemocní či jejich příbuzní, ale také profesionální pracovníci poskytující sociální služby této skupině lidí.

Fokus Vysočina poskytuje celou paletu sociálních služeb, např. odborné sociální poradenství, chráněné bydlení, sociální rehabilitace nebo terapeutické dílny – těch má nyní sdružení celkem devět. Nejnovějším projektem je loni v únoru vzniklá agentura podporovaného zaměstnávání, jejímž cílem je zvýšení zaměstnanosti osob se zdravotním nebo sociálním handicapem v regionech Havlíčkobrodska a Pelhřimovska.

Duševně nemocní mají v Havlíčkově Brodě plnohodnotné zázemí pro své aktivity

Cílovou skupinu s níž středisko pracuje tvoří lidé, kteří mají z důvodu svého duševního onemocnění buď plný nebo částečný invalidní důchod. Služby jsou určeny především lidem trpícím různými druhy psychóz – zejména jde ve většině případů o schizofrenii a afektivní poruchy. Klienti zde mohou využít služeb tzv. Regionálního komunitního týmu – tvoří jej tři sociální pracovníci. V jeho rámci působí služba základního a odborného sociálního poradenství, dále služby následné péče, sociálně-aktivizační služby a sociální rehabilitace. Lze využít také chráněného bydlení.

Přímo v budově střediska je zřízena také Agentura podporovaného zaměstnávání. Ve středisku fungují celkově čtyři chráněné dílny. Jde o dílny s různorodým zaměřením pracovních aktivit – konkrétně jde o sociálně-terapeutické šicí a rukodělnou dílnu a dílny truhlářskou a tzv. lesní četu.

"Denně dochází k nám do střediska do našich společných chráněných dílen okolo 25 klientů. Pokud se týká počtu klientů, kterým jsou poskytovány služby Regionálním komunitním týmem buď ambulantně nebo v terénu, v roce 2006 byly služby této úrovně poskytnuty celkem 82 lidem," uvádí vedoucí střediska v Havlíčkově Brodě Jarka Novotná.

Středisko muselo nově například reagovat na změny související s novým zákonem o sociálních službách. Chráněné dílny tak již dle nového zákona nejsou sociální službou. Služba chráněného bydlení je od ledna službou placenou. Změny se však nesmí dotknout kvality a rozsahu služeb a ty by se měly udržet tak, jak fungovaly doposud. Zaměstnanci sdružení jsou v tomto zajedno, uvědomují si svou odpovědnost vůči klientům.

Spolupráce s městem, jinými organizacemi a dobrovolníky je nutná

Jako u každé podobné organizace působící v oblasti sociálních služeb se ani Fokus Havlíčkův Brod neobejde při své práci bez spolupráce s dobrovolníky, ani pomoci města a spolupráce s jinými sdruženími při výměně zkušeností i jiných aktivit.

„Práci dobrovolníků využíváme hlavně při vyplňování volného času klientů. Dobrovolníci se s nimi vídají v jejich přirozeném prostředí. Společně pak většinou tráví zejména volný čas. Dobrovolník klienta doprovází na různá veřejná místa jako je třeba knihovna, obchod, kulturní akce či sportování. Bez práce dobrovolníků bychom se opravdu neobešli. A obecně právě v sociální oblasti to platí asi dvojnásob, že nikdy jich není a nebude dost,“ dodává Jarka Novotná.

Fokus spolupracuje i s místní psychiatrickou léčebnou. Existuje tzv. multidisciplinární tým, který tvoří pracovníci sdružení a pracovníci z léčebny. Pravidelně se scházejí ke konzultacím. Předávají si důležité podněty, nejen odborné lékařské povahy. Přínos z těchto schůzek je samozřejmě pro obě strany velmi užitečný.

Sdružení by se neobešlo ani bez vstřícného postoje samotného města k jeho práci, naštěstí i zde funguje k oboustranné spokojenosti již delší dobu spolupráce. Městský úřad tak poskytl k pronájmu dva chráněné byty, pomáhá financovat i provoz chráněných dílen. Město si uvědomuje, že sociální oblast je velmi široká a nesmí se zapomínat ani na klienty, před nimiž má většinová veřejnost stále určité předsudky.

Fokus však žije především přítomností a budoucností a musí aktuálně řešit menší i ty závažnější problémy. „Neustále hledáme nové zdroje financování našich aktivit. Nyní hledáme usilovně především prostředky, za něž bychom mohli vybavit novým nábytkem společné prostory, kde se ve středisku scházejí naši klienti,“ uzavírá své povídání o práci sdružení vedoucí havlíčkobrodského střediska Jarka Novotná.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Miroslav Pořízek

Autor je externím redaktorem Econnectu.

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz