Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Unikátní kniha Porodní příběhy – Rodíme se jednou vypráví o zážitcích z porodu

18. 1. 2007 -, Econnect / Aperio

-foto-
-foto-
Poprvé v ČR vychází knižně soubor autentických příběhů o zážitcích z porodu. Ve čtyřiceti příbězích ženy i muži vypovídají svůj jedinečný příběh o narození dítěte. Vyprávějí sami za sebe, vlastním jazykem, porod vidí vlastní perspektivou, a proto má jejich výpověď sílu mimořádného zážitku. Často se objevuje popis jednání zdravotnického personálu. Kniha tím nastavuje zrcadlo stavu porodnictví v ČR.

"Kniha je určena všem, koho zajímá, jak dnes vypadá porod v ČR – především nastávajícím rodičům. Ale nejen jim. Není to kniha jen pro těhotné a dokonce ani výhradně pro ženy. Je pro každého, kdo hledá podporu v souvislosti s porodem a těhotenstvím - tedy i pro partnery, doprovázející, pro ty kteří se vyrovnávají s problematickým zážitkem i pro porodní profesionály, pro lékaře i nelékaře," říká Eliška Kodyšová, autorka porodního příběhu Na cestě.

Kniha Porodní přběhy – Rodíme se jednou vychází v době, kdy se možnosti volby okolností porodu ztenčují: Centrum aktivního porodu na Bulovce je už přes rok uzavřeno; vyhlášená vrchlabská porodnice, díky níž vznikl pojem „porodní turistika“, obměňuje tým lékařů a jediný porodní dům v ČR po několikaletém úsilí získal v říjnu absurdní registraci, podle které může poskytovat pouze péči před a po porodu, nikoli v jeho průběhu.

Po propuštění z běžné nemocnice jsou ovšem novopečení rodiče v péči o dítě odkázáni sami na sebe – naprostá většina z nich nevyužívá návštěvní službu porodní asistentky hrazenou v symbolickém rozsahu tří návštěv z veřejného zdravotního pojištění. To je v příkrém rozporu s poporodní péčí obvyklou v dalších zemích Evropské unie, kde ambulantní porod a časté návštěvy porodní asistentky v domácnosti šestinedělky patří k běžné a pro stát ekonomicky výhodné alternativě.

Okamžik porodu je hraniční zkušeností pro matku i pro dítě a všechny vjemy v jeho průběhu působí jinak než obvykle. Je prokázáno, že pro příznivý průběh porodu je rozhodující dobrá duševní i tělesná pohoda ženy. Proto je tak důležité konečně slyšet, jak porod a jeho okolnosti prožívaly ženy jako jeho hlavní aktérky. Včetně prostředí, doprovázejících osob a přítomnosti zdravotníků.

"Při pročítání porodních příběhů pozvolna vyvstávalo do popředí to, co jsme tušili – že porod je vždy individuální cestou konkrétní ženy a konkrétního dítěte v daném čase a prostoru a že představy žen o tom, co je pro ně při porodu bezpečné a příjemné, jsou velmi rozdílné. Pro některou to může být fakultní klinika a direktivnější přístup lékařů, pro jinou zázemí nemocnice s možností řídit průběh vlastního porodu samostatně, a pro další zase vlastní domov a péče porodní asistentky," uvádí Eliška Kodyšová.

Narození dítěte je zkušenost, která se dotýká nás všech. Všichni jsme byli porozeni, někteří byli přítomni narození, některé sami porodily. Porod je přirozenou součástí naší sexuality. V naší společnosti ale zůstává stranou otevřené debaty.

"V Knize Porodní příběhy – Rodíme se jednou zaznívají hlasy těch, kteří okusili různé přístupy. Jejich rozhodnutí a vlastně i samotný průběh porodu jsou intimní a důležitou součástí jejich vlastního, nezaměnitelného životního příběhu a jsou často klíčem i ke vztahu k narozeným dětem. Bylo by nesmyslné požadovat, aby je podřídili stávajícím zvyklostem a tlakům; mnohem smysluplnější se jeví požadavek, aby v porodnickém systému byla dostupná celá řada bezpečných alternativ péče. Vždyť se rodíme jen jednou," říká autorka Eliška Kodyšová.

Nedílnou součástí knihy je slovníček pojmů spojených s těhotenstvím, porodem a raným rodičovstvím. Autoři podrobně zpracovaných hesel jsou zkušení psychologové a psycholožky, porodní asistentky, duly a laktační poradkyně. Odbornou část lektorují vedoucí lékaři předních pražských porodnic.

Porodní příběhy – Rodíme se jednou vydalo 12. 12. 2006 nakladatelství SmartPress, vázaná, 250 stran, 299 Kč. Knihu koupíte v knihkupectvích nebo v internetovém obchodě na dobírku: Smart Press.

Posláním sdružení Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství je podpora informované volby, osobní zodpovědnosti, aktivního a vnímavého přístupu k rodičovství. Aperio usiluje o zlepšení služeb v mateřství a rodičovství a podporuje rovné zacházení se ženami a muži v rodině a na pracovním trhu. K naplnění svých cílů zpřístupňuje Aperio informace, poskytuje poradenství, prosazuje legislativní změny a iniciuje dialog mezi poskytovateli a příjemci služeb.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz