Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Írán: Před soud patří mučitelé, nikoliv blogeři

19. 12. 2006 - PRAHA [HRW/Econnect]

Íránská justice by měla před soud postavit zástupce státu zodpovědně za svévolné zadržení a údajné mučení několika blogerů v roce 2004. Zatím však blogery pronásleduje kvůli tomu, že veřejně říkají své názory. Uvedla to organizace Human Rights Watch (HRW).

Počátkem prosince tohoto roku teheránský soud zahájil soudní přelíčení proti čtyřem mužům - Roozbeh Mirebrahimi, Shahram Rafizadeh, Omid Memarian a Javad Gholam Tamimi. Ti jsou obviněni z „účasti na založení skupiny narušující národní bezpečnost, propagandy proti státu, šíření dezinformací prostřednictvím článků v novinách nebo na ilegálních webových stránkách za účelem narušování veřejného mínění, rozhovory se zahraničními novináři“. V současné době je v Íránu pouze Tamimi, zatímco ostatní tři se nachází v zahraničí a před soudem je zastupují jejich právníci.

„Íránská justice se pokouší pronásledovat vládní kritiky prostřednictvím vágních zákonů, jejichž smyslem je omezovat svobodu názoru,“ řekla Sarah Leah Whitsonová, ředitelka HRW pro oblast Středního Východu. „Írán by měl před soud postavit státní úředníky, kteří jsou údajně vinní z mučení, nikoliv obvinit blogery z odlišného názoru.“ Zadržení těchto osob íránskou policií doprovázelo údajně vážný fyzický nátlak na zatčené.

V září a říjnu 2004 hlavní teheránský státní žalobce Saeed Mortazavi nařídil tajné zatčení a údajně nechal mučit 21 blogerů a zaměstnance internetových portálů kritických ke vládě. Vzhledem k domácím a zahraničním protestům úřady nařídily propuštění všech zatčených. Avšak propuštění přišlo poté, co na 4 blogerech nyní stojících před soudem bylo vynuceno přiznání jako podmínka propuštění.

Okamžitě po svém propuštění v roce 2004 blogeři prohlásili, že jejich přiznání je falešné a vynucené. V lednu 2005 stanuli Mirebrahimi a Memarian před prezidentskou komisí, která měla vyšetřovat jejich zatčení. Tam uvedli informace o podmínkách vězení, samovazbě v tajné věznici a o mučení při výsleších.

Šéf íránské justice Ayatollah Mahmoud Shahrudi poté nařídil přezkoumání celého případu. V dubnu 2005 mluvčí justice uvedl, že „vyšetřování odhalilo, že vyšetřovatelé a státní zástupci jednali v mnoha případech nedbale a bezohledně, což vedlo k porušování práv zatčených“. Soud však nezveřejnil celou zprávu o případu a nikoho neobvinil. HRW žádá vládu, aby zveřejnila veškeré informace týkající se této kauzy.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz