Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kino Aero postihne Normální festival

7. 11. 2006 - PRAHA [Inventura / Econnect]

Letos poprvé se pražské kino Aero ve dnech 21. - 24. listopadu stane hostitelem speciální filmové přehlídky nazvané Normální festival. Na přehlídce filmů o inspirativních lidech, které většinová společnost označuje jako mentálně hendikepované, budou k vidění i filmy, které natočili oni sami. "Normální festival" pořádá občanské sdružení Inventura.

Festival s podtitulem Postiženi filmem věnuje pořádající občanské sdružení Inventura příběhům lidí, kterým jdou některé věci pomaleji, trochu obtížněji se orientují v okolním světě a ve škole asi zrovna nevynikali. Většinová společnost je obvykle označuje jako lidi s mentálním hendikepem.

„Festivalem chceme českému publiku přiblížit životy lidí s mentálním hendikepem a ukázat je jako inspirativní individuality s vlastními radostmi i problémy, které musí, stejně jako my, denně řešit. Ze zkušenosti s prací s lidmi s mentálním hendikepem víme, že k nim okolí často přistupuje s nedůvěrou a obavami, nebo naopak příliš ochranitelsky jako k dětem, což zřejmě pramení z neznalosti a předsudků vůči nim,“ říká Lenka Vochocová, zakladatelka občanského sdružení Inventura. Cílem sdružení je poupravovat představy veřejnosti o tom, co dokážou lidi s mentálním hendikepem, dostanou-li příležitost. Organizace chce také podporovat lidi s hendikepem, aby uměleckou formou vyjadřovali svůj pohled na svět. Tím můžou nejlépe sami přispět k tomu, aby okolí začalo respektovat jejich osobnost, potřeby a přání.

Festival zahájí dne 21. listopadu zástupci a zástupkyně občanského sdružení Inventura a americké nevládní organizace Sprout, kteří společně představí filmy, jež na obou stranách Atlantiku natočili sami lidé s mentálním hendikepem. V dalších dnech pak budou mít návštěvníci a návštěvnice festivalu příležitost zhlédnout celou řadu hraných i dokumentárních filmů tematizujících život lidí s mentálním hendikepem.

Některé z hraných filmů, které se v rámci festivalu představí, získaly v minulosti ocenění na světových filmových festivalech – například snímky Můj Nikifor nebo Osmý den. Dokumenty Případ na hraně: Lid vs. Eunice Baker a How’s your news? zase budou mít na festivalu svou českou premiéru. První jmenovaný vypráví o ženě s lehkým mentálním hendikepem, která byla odsouzena k patnácti letům vězení za zabití malého dítěte i přesto, že všechny důkazy svědčily o tom, že dítě zemřelo nešťastnou náhodou. Režisér sleduje ženin příběh a zároveň nutí diváky klást si nelehkou a nepříjemnou otázku: kam až sahá odpovědnost lidí s mentálním hendikepem? Dokument How’s your news? vymysleli a zrealizovali sami lidé s mentálním a kombinovaným hendikepem. Představuje skupinku lidí, kteří na vlastní pěst cestují po Spojených státech a natáčejí své zvláštní zpravodajství z míst, která navštíví.

Součástí festivalového programu jsou i dva workshopy, jejichž účastníci a účastnice s mentálním hendikepem i bez zjevného hendikepu budou mít možnost společně si popovídat o svých plánech do budoucna či o dovolené a využití volného času. Workshopy připravilo občanské sdružení Osa a dobrovolníci a dobrovolnice z týmu Žijí mezi námi. Festival doprovodí výstava fotografií dokumentujících tvůrčí filmové dílny občanského sdružení Inventura, umístěná v předsálí kina Aero, a projekce dokumentů Nenormální a Born Dead polského režiséra Jacka Blawuta v kině Světozor dne 20. listopadu za osobní účasti režiséra. Normální festival finančně podpořily International Visegrad Fund a Magistrát hl. m. Prahy.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz