Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ADRA distribuovala v Libanonu potravinovou pomoc

17. 10. 2006 - PRAHA [ADRA / Econnect]

Na 800 balíčků s jídlem rozdali za dva měsíce dobrovolníci humanitární organizace ADRA během války a těsně po skončení bojů v Libanonu. Čtyři stovky rodin z vesnic z jižního Libanonu, mezi kterými byly například Alma El Chaab, Tyre, Rmeich nebo Sidon, dostaly ve dvou hlavních fázích distribuce cukr, rýži, čočku, špagety, olej, upravenou pšenici a další potraviny základní potřeby.

Dobrovolníci rozdělovali pomoc všem rodinám, které dočasně přebývaly ve škole Mouseitbeh v západním Bejrútu, a lidem, kteří dočasně žili v bytech svých příbuzných či ve školách. Ostatní, kteří balíčky obdrželi, byli ze seznamů Higher Relief Organisation, vládní organizace, která pomoc koordinovala: na seznamech jsou údaje o tom, odkud která rodina pochází, kdy se kdo narodil, ale například i o nemocech, kterými kdo trpí. To pro případ, že by byly k dostání léky.

"Přicházeli různí lidé, křesťané, muslimové, chudí, bohatí. Všechny spojovalo jedno – odešli ze svých domovů, vesnic, někteří je opouštěli jen s pár kusy oblečení, někdo s batohem, měli velmi málo peněz," říká John Jack, dobrovolník ADRA, který byl přítomen při všech distribucích. "Balíčky jsme rozdělovali každou středu, dostali všichni lidé, kteří byli zaregistrováni na našich seznamech. Měli jsme vždy připraveno 5-10 balíčků navíc, ale často ani to nestačilo a navečer jsme ještě narychlo doplňovali balíčky pro lidi, kteří přišli a na něž se nedostalo," vysvětluje.

Potravinovou pomoc dobrovolníci distribuovali nejen v průběhu konfliktu, ale i po jeho skončení. "V okamžiku, kdy jsme se dověděli, že jsou někde lidé, kteří potřebují pomoc, vypravili jsme se na místo, abychom si ověřili informaci a podnikli potřebné. V poslední fázi projektu, která byla již po válce, jsme rozdělovali jídlo nejen lidem z vesnic na jihu a z jižního předměstí Beirútu, ale i lidem, které válka přímo či nepřímo dostala do problematické situace. K bráně školy, u které jsme rozdělovali jídlo, přicházeli ti, kteří ztratili práci, z firem, ve kterých došlo ke snížení stavu zaměstnanců či jejichž zaměstnavatel za války zbankrotoval," popisuje dobrovolník.

"Když válka skončila, lidé se mohli vrátit do svých domovů. Než budou mít plný přístup k pitné vodě, než znovu postaví cesty a poničené silnice a mosty, to může trvat pár týdnů či měsíců. Ale než se celá země postaví na nohy, to bude trvat léta," uzavírá John Jack.

Celkové náklady projektu potravinové pomoci byly 1 890 000 korun. Částkou 720 000,- Kč přispěla místní organizace ADRA, ADRA Česká republika se podílela částkou 1 170 000,- Kč pokrytých z darů veřejné sbírky. V České republice ADRA působí od roku 1992. Pomáhá lidem v nouzi v zahraničí i u nás. Operuje v místech postižených přírodními katastrofami a uskutečňuje projekty v chudých oblastech Asie a Afriky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz