Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidé v Lysé sami vyzdobili nádraží

23. 6. 2006 - LYSÁ NAD LABEM [Econnect]

-foto-
-foto-
Celý druhý červnový týden se v Lysé nad Labem na nádraží malovalo. Po téměř ročních usilovných přípravách tak vyvrcholil projekt Galerie v průvanu. Ten měl nejen zlepšit vzhled prostoru, který je opakovaně ničen, ale zejména dát inspiraci a podnět k dalším občanským aktivitám ve městě. Malovat na stěny podchodu nakonec přišlo téměř tisíc lidí všech věkových kategorií. Akce zároveň vzbudila mezi obyvateli veliký ohlas.

Celkovou koncepci výtvarného ztvárnění navrhli výtvarníci z lyských škol. Hlavním motivem výzdoby jsou vagónky a mašinky. Ostatní plochy byly barevně rozčleněny a zájemci malovali do různě velkých bílých "fleků".

Práce v podchodu začaly rozkreslením již v pondělí 5.6. Až do pátku se zde pak vystřídaly všechny místní školky, základní a střední školy. Hlavním dnem malování pro veřejnost byla sobota 10. 6. 2006. Po celý den přicházeli noví a noví zájemci a organizátoři málem nestačili přidělovat další místa. Nakonec byla tedy vyzdobena mnohem větší část podchodu, než se původně plánovalo. Malovat přišly především děti všech věkových skupin. Menším vydatně pomáhali rodiče. Teenageři spolupracovali s kamarády. Nejoblíbenějším motivem se stala všechna možná zvířata od žiraf až po morče. Objevily se i pohádkové postavičky, draci, hrady nebo letadla. Zapojili se dokonce obyvatelé místního domova seniorů, a také sprejeři. Malování na nádraží doprovodil bohatý kulturní program. Vystoupily mažoretky ZŠ B. Hrozného, Jazz Orchestra ZUŠ F. A. Šporka a další kapely.

"Nečekali jsme, že malování bude mít takový úspěch a že přijde tak velké množství lidí," řekl hlavní organizátor a student Jan Kořista. S nápadem uspořádat slavnost na nádraží přišel poté, co se loni zúčastnil mezinárodního letního semináře. Ty jsou každoročně pořádány v rámci Theodor-Heuss-Kollegu Nadace Roberta Bosche. Jsou určeny pro mladé lidi ze střední a východní Evropy, kteří se chtějí dobrovolnicky angažovat.

Do přípravných prací se nezištně zapojilo neuvěřitelné množství lidí. Záměr podpořily České dráhy, Město Lysá nad Labem a Nadace Roberta Bosche, jakož i Městská knihovna, ZUŠ F. A. Šporka, ZŠ B. Hrozného a další školy, instituce a firmy.


Hana Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz