Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Paralympionikem roku Martin Kovář

3. 5. 2004 - PRAHA [Můžeš]

Až do roku 2003 čekal jeden z nejúspěšnějších paralympijských sportů, plavání, na vrcholné domácí ocenění svého sportovce. Zcela po zásluze se stal paralympionikem roku Martin Kovář, který stal (spíše seděl) s Janem Nevrklou u zrodu celého plaveckého programu. Z nulové úrovně v roce 1992 odstartovali spolu s dalšími kolegy projekt, který je dnes i z hlediska celosvětového naprosto unikátní.

Projekt Kontakt nebyl nikdy obrácen primárně k medailím a vždy usiloval o vtažení maxima lidí s handicapem do aktivního pojetí života. Z této socializačně rehabilitační úrovně realizované občanským sdružením KONTAKT bB vyrostl i silný sportovní program, takže české plavání dnes patří ke světové špičce.

Martin je nejen zakládajícím, ale i historicky nejúspěšnějším plavcem naší paralympijské historie a věříme, že k ní letos v Athénách připíše ten nejlepší závěr. Nejlepším sportovcem roku byl vyhlášen za své výsledky z MS v Argentině, kde získal dva tituly mistra světa a čtyřikrát překonal světový rekord, vždy v rozplavbě i ve finále na obou vítězných tratích 50 a 100 m volný způsob. Dnes je jasně nejlepším kraulerem ve své třídě. Pro ilustraci – bez podpory trupového svalstva a nohou, s pravou rukou značně limitovanou v efektivitě záběru, se startem z vody, při němž se neodráží, plave padesátku kraulem za 46,71 sekund. To je i hodnota jeho světového rekordu.

Znakové tratě, na nichž dominoval na paralympiádě v Sydney, mu teď momentálně nejdou na „australské“ úrovni, ale do Athén se chce připravit tak, aby plaval nejrychleji z celého pole, lhostejno zda na břiše či na zádech. Hlavně aby to byl mazec! Připravuje se na strahovském bazénu pětkát týdne ve vodě a pětkrát v posilovně, na soustředěních plave dvakrát denně zhruba po dvou km za trénink. Je členem Českého svazu tělesně postižených sportovců. V pracovní sféře působí Martin jako poradce premiéra pro sport a IT, je členem dozorčí rady Telecomu a působí ve správní řadě Nadace Charty 77-Konta BARIÉRY.

Ocenění pro nejlepšího paralympionika roku je tradičně roční poskytnutí vozu Škoda Fabia. Martin je vášnivý řidič, a tak samozřejmě jezdí a jezdí dobře. Protože už jezdí, tak se rozhodl, že si tento vůz nenechá pro sebe. Pro jeho mladšího kolegu z plaveckého týmu Tomáše Hlavinku i pro maminku Renatu byl Martinův akt určitě krásným předvánočním dárkem. Vždyť neustálé zajíždění do servisu a výpadky světel na dálnici s dosavadním autem Renaty se staly již tradičním folklórem naší plavecké skupiny. Zatím bude jezdit maminka, Tomáš se vrhne do autoškoly, kterou již záhy bude moci absolvovat a následně snad ještě do konce roku stihne i řízení.

Jako student se navíc může radovat i z přidělení Ceny L. Voleníka a stipendia ve výši 40 000 Kč, které mu usnadní studium na Gymnáziu v Praze-Troji a přinese jistě ještě vyšší motivaci po kvalitních studijních výsledcích. Bylo to krásné, upřímně a nesentimentálně dojemné vyvrcholení večera, který jinak bohužel ovládli spíše umělci na playback a řečníci s patosem o hrdinství. Věřme, že i v této oblasti bude za chvíli převládat přístup jasných a čistých gest bez zbytečných estrád. Martinův akt byl dobrým příkladem nezištného a plně opodstatněného daru.


Jan Nevrkla

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz