Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jaký je svět tmy a ticha?

14. 4. 2003 - PRAHA [Econnect]

-tanečnice Antonie Svobodová - představení Ze tmy a ticha-
-tanečnice Antonie Svobodová - představení Ze tmy a ticha-

Odhadem žije v České republice více než tisíc, možná až dva tisíce hluchoslepých lidí všech věkových skupin. Sbírková akce "Červenobílé dny", kterou pořádá občanské sdružení LORM - Společnost pro hluchoslepé, chce od pondělka 14. do středy 16. dubna nabídnout jak pomoc a podporu hluchoslepým lidem, tak informace veřejnosti. V rámci kampaně se uskuteční i doprovodné akce – v pondělí 14. dubna tak bude v pražském divadle Alfred ve dvoře ve 20.00 uvedeno benefiční představení "Ze tmy a ticha". Sdružení zve také na Den otevřených dveří do Poradenských center v Praze, Brně a Liberci, připravený na čtvrtek 24. dubna.

Tanečně hudební projekt Ze tmy a ticha chce české veřejnosti představit život nevidomé a hluché Američanky, která prošla složitým vývojem k tomu, aby se naučila komunikovat s okolím. Helen Keller ve svých 19 měsících zcela oslepla a ohluchla, přes tento handicap ale dokázala vystudovat harvardskou univerzitu. Dorozumívala se nejen dotekovou abecedou, ale dokonce měla schopnost číst lidem ze rtů dotyky konečky prstů a rozeznávat vibrace jejich úst. Pomohla mimo jiné založit Americkou nadaci pro nevidomé se snahou poskytovat lepší životní podmínky pro zrakově postižené.

"Tato americká žena nás zaujala, protože její život je ukázkou vnímání za hranicemi sluchu a zraku, vnímání jinými smysly, které jsou ve většině lidech spící. Toto přehlížené vnímání je pro nás velmi podstatné jako zdroj k tvoření. Je to věc, na kterou se dlouhá léta soustřeďujeme - přes práci s nevidomými a neslyšícími dětmi a přes zkoumání jiných pohledů na realitu, a hledání možností vyjádření," vysvětluje Petra Zimermanová ze sdružení LORM. Na pódiu divadla Alfred ve dvoře přiblíží život Helen Keller tanečnice Antonie Svobodová. "Mojí touhou je odkrývat a modelovat neviditelné podoby duše v jejich křehkosti, syrovosti i surovosti, promlouvat k lidem, k jejich podstatě a vyvolávat v nich jejich vlastní prožitky, nebo jim otvírat cestu k věcem, které se nedají vyslovit, a probouzet v nich citlivost a důvěru v tělo. Soustřeďuji se na 'vlastní' tanec vnímaný ne jako soustava kroků a pohybů uzavřených v přesné formě, ale jako nedělitelný tok," představuje se Antonie.

V rámci kampaně budou v Červenobílých dnech ulicemi českých i moravských cest procházet dobrovolníci oblečení do červenobílých barev s uzavřenými pokladničkami, označenými panáčkem s červenobílou holí. "Dobrovolné příspěvky jsou určeny na pomoc hluchoslepým osobám. Během sbírky budou rozdávány letáčky s informacemi o tom, jak lze s hluchoslepou osobou komunikovat a jak jí lze pomoci v každodenních situacích," doplňuje Petra Zimermanová. Červenobílá hůl, symbol sbírky, napomáhá od roku 2001 – kdy nahradila "tradiční" bílou slepeckou hůl – k rozpoznání hluchoslepého.

Hluchoslepota bývá definována jako jedinečné postižení, které je způsobeno kombinací vážného poškození sluchu a zraku. Všechny moderní definice hluchoslepoty mají jedno společné: tento termín vztahují nejen na osoby s úplnou ztrátou sluchu a zraku, ale i na jedince, kteří mají tyto funkce postiženy jen částečně. Tedy – hluchoslepý člověk nemusí být vždycky úplně hluchý a slepý, může také být těžce nedoslýchavý a slabozraký, nebo hluchý a slabozraký či slepý a nedoslýchavý. Podle Světové zdravotnické organizace je hluchoslepota nejtěžším zdravotním postižením: tento handicap nelze považovat za pouhý součet zrakové a sluchové ztráty, protože dopad postižení se násobí.

Sdružení LORM se jako první svého druhu začala v České republice věnovat hluchoslepým osobám a poskytovat odborné služby, sociálně-právní podporu a pomoc hluchoslepým. Už od roku 1991 se snaží sdružovat hluchoslepé, hájit jejich zájmy, podporovat a zajišťovat jejich rehabilitaci a integraci a v neposlední řadě poskytovat komplexní odborné a vzdělávací služby. Snahou sdružení je zkvalitňovat a rozšiřovat nabídku služeb pro hluchoslepé rovnoměrně po celé republice – za dvanáct let existence tak sdružení zkontaktovalo na 350 osob s tímto duálním smyslovým postižením a dnes intenzivně a pravidelně pracuje se 120 klienty.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz