Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kraj souhlasí s těžbou na Tlustci, podle sdružení na jeho záchranu to nic neznamená

5. 12. 2002 - Česká Lípa [EkoList]

Těžba čediče na kopci Tlustec u obce Brniště na Českolipsku má pokračovat, a to bez časového omezení. Takové je rozhodnutí odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje. Ten tak potvrdil stanovisko Okresního úřadu v České Lípě (OkÚ). Novinářům to na tiskové konferenci 3.12. sdělili zástupci Sdružení za záchranu kopce Tlustec, které se společně s městem Jablonné v Podještědí (Tlustec leží v jeho katastrálním území) proti rozhodnutí OkÚ odvolávali.

"Přestože nám krajský úřad dal téměř ve všech bodech našeho odvolání za pravdu, konečný verdikt s dobýváním čediče na Tlustci souhlasí," uvedl paradoxní situaci Miroslav Šimonek, předseda sdružení a zároveň zastupitel v Jablonném.

"Rozhodnutí krajského úřadu je ovšem jen jedním z podkladových stanovisek, ke kterým by se mohlo přihlížet při rozhodování na Obvodním báňském úřadu v Liberci, jehož verdikt by byl konečný. Aby se to projednávalo, potřebují těžaři souhlas zastupitelstva Jablonného a našeho sdružení," tvrdí Šimonek. Už předchozí jablonské zastupitelstvo ovšem schválilo usnesení, že s těžbou na Tlustci nesouhlasí. Nyní by tak musel některý ze zastupitelů navrhnout revokaci usnesení a jedenáct z jedenadvaceti zastupitelů v Jablonném by pro ni muselo zvednout ruku.

Sdružení za záchranu Tlustce kritizuje také postup krajského úřadu při odvolacím řízení. Úřad se totiž odvolával na špatnou finanční situaci těžařů, kvůli níž by hrozilo zakonzervování lomu. "V roztěžené části lokality se nachází masivní technologická zařízení, která jsou ve značně zchátralém stavu a na jejich odstranění nemá současný vlastník lomu vytvořeny dostatečné finanční zdroje," zdůvodňoval mj. krajský úřad své rozhodnutí o pokračování v těžbě.

Podle Šimonka je jeho sdružení připraveno za záchranu lesostepních společenstev a krajinného rázu na Tlustci nadále bojovat. "Prosazení zájmu těžařů by znamenalo velké a nevratné ekologické škody na zdejší přírodě a okolní krajině," dodal. Jeho sdružení už nyní podporuje místní skupina Hnutí Duha Česká Lípa nebo českolipská pobočka Společnosti pro trvale udržitelný život.

Michael Polák, autor je redaktorem Deníků Bohemia

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz