Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Technaři jsou nespokojení s vyšetřovaním policejního zásahu na Czechteku

7. 12. 2005 -, Econnect/Policejní stát

-foto-
-foto-
Iniciativa PolicejniStat.cz pořádá tuto sobotu 10. listopadu od 15 hodin krátký protestní happening. Účastníci vyjádří svoji nespokojenost se současným vyšetřováním zásahu na festivalu Czechtek 2005. Uskuteční se při příležitosti mezinárodního dne lidských práv v prostorách parku Kampa v Praze.

“Zveme vás tímto v sobotu 10. prosince od 15 hodin do parku Kampa. Vzhledem k venkovním teplotám bude program happeningu zkrácen pouze na 20 minut. Zveme všechny, kteří nesouhlasí dosavadním průběhem vyšetřování zásahu. Nezapomeňte, že vás na Kampě nikdo nezastoupí,“ vyzval koordinátor iniciativy PolicejniStat.CZ David Čermák.

Podle vyjádření iniciativy bylo velmi brzy po policejním zásahu proti účastníkům festivalu Czechtek 2005 zřejmé, že nejtěžším úkolem bude dohnat odpovědné činitele a velitele zásahu k profesní odpovědnosti.

Inspekci ministra vnitra bylo svěřeno vyšetřování jednotlivých excesů policistů i zásahu jako celku přesto, že je často napadána za svoji provázanost na policii a nevůli vyšetřování dovést do zdárného konce. Iniciativa proto nabídla Inspekci ministra vnitra spolupráci a průběžně jí poskytuje podklady k vyšetřování.

"Účastníci bohužel popisují, jak během podávání vysvětlení jsou zastrašováni, jsou jim rozporovány jejich svědectví, vyšetřovatelé se chovají agresivně a nakonec jim je nabídnuto stažení trestního oznámení, " říká David Čermák.

Inspekce ministra vnitra v tomto týdnu sdělila, že ani u čtyř policistů, kteří brutálně zbili na zemi ležícího Jana P., není podezření z trestného činu. "Je to neuvěřitelné, mají video, kde je jasné, že jsem se nijak neprovinil. Policisté mě napadli bez důvodu a chovali se jak zvířata!" sdělil iniciativě Jan P., který má informaci zatím pouze z médií.

"Je evidentní, že je dáno důvodné podezření ze spáchani několika trestných činů ze strany konkrétních zasahujících policistu. Zůstává otázkou, z jakého důvodu Inspekce tyto policisty kryje. Jedná se o příklad policejní zvůle, která nemá v právním státě místo, " doplnila advokátka Klára Slámová.

“Policie trvá na verzi, že veškerá pochybení byly maximálně excesy jednotlivých policistů. Pokud bychom na tuto verzi -- čistě teoreticky - přistoupili, proč stále není ani jeden policista vyšetřován?“

Zástupci iniciativy nesouhlasí se současným stavem vyšetřování, kdy mezi obviněnými jsou pouze účastníci festivalu Czechtek. Policisté se odpovědnosti vyhýbají, ačkoli je jejich chování dokumentováno na desítkách hodin videozáznamů a tisících fotek. Proti 10 účastníkům je v současné době vedeno trestní řízeni, tři účastníci jsou již obžalováni a v případě jednoho byl již vydán trestní příkaz.

Pochybnosti o důvodech a zákonnosti policejního zásahu vyjádřili ochránci lidských práv, Amnesty International, Helsinský výbor, Horní komora parlamentu, prezident Václav Klaus a další.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

8. 12. 2005

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz