Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občanská sdružení připravila pravidelnou akci na pomoc mentálně postiženým lidem

28. 8. 2002 - PRAHA [Radio Praha]

Na podzim začíná pravidelná akce na pomoc mentálně postiženým lidem. Letos se spojila sdružení Máme otevřeno a Portus Praha, která chtějí jednu třetinu výtěžku kampaně věnovat organizaci s podobným zaměřením, která byla postižena ničivými povodněmi.

Cílem prvního sdružení je poskytnout mentálně postiženým zaměstnání, cílem druhého chráněné bydlení. A právě na tyto účely půjdou i vybrané peníze. Jak uvedl ředitel Portusu Praha Jiří Sobek, kampaň, která nese název Akce cihla, probíhá už třetím rokem.

"První dva ročníky probíhaly za účelem vybudování chráněné domácnosti pro lidi s mentálním postižením ve Slapech. Dům, který nebyl v příliš dobrém technickém stavu byl pěkně zrekonstruován a nyní již slouží jako chráněná domácnost zatím pro pět obyvatel - mužů. V tuto chvíli se dokončuje podkroví. Takže po prázdninách se budou stěhovat další obyvatelky - ženy."

Při plánování třetího ročníku sdružení Portus svůj cíl trošku rozšířilo. Oslovilo další občanské sdružení Máme otevřeno a společně se rozhodli, že část kampaně bude věnováno na podporu zaměstnávání lidí s postižením.

A jak bude vlastně kampaň probíhat? Jak už napovídá sám název Akce cihla, lidé si budou moci zakoupit cihličku i příslušný certifikát. Cihel je připraveno dvacet tisíc, jedna stojí sto korun. Další akcí kampaně bude tzv. Podzimní kafemletí, jehož součástí bude hra o diář. V něm je 10 příběhů lidí s mentálním postižením a básně od autistického autora. Zhruba 500 studentů bude v ulicích Prahy rozdávat jednoduchý test týkající se tématu mentálního postižení a jak uvedla Jitka Ondřáčková ze sdružení Máme otevřeno, když dotyční odpoví správně, získají tento diář na rok 2003.

"Diář je koncipován tak, aby byl praktický, aby se líbil. Chceme, aby lidi zaujal, aby si přečetli příběh uvnitř a zamysleli se nad ním. Ta informace se k nim dostane jinak než skrze brožury, plakáty a letáky, které nikdo nečte a nemají ten dosah, který by měly mít."

Peníze z kampaně budou použity na vybudování chráněné dílny na Slapech a na dokončení tréninkové kavárny Vesmírna a Dobrovolnického centra. Kavárna již začíná fungovat a v současnosti v ní pracuje 9 lidí s mentálním postižením.


Zdeňka Kuchyňová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz