Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dosud největší mezinárodní konference o trvale udržitelném rozvoji včera začala

27. 8. 2002 - PRAHA [Econnect]

Na šedesát tisíc delegátů z celého světa včetně hlav států, vlád i nevládních organizací od včerejšího dne v jihoafrickém Johannesburgu diskutuje o trvale udržitelném rozvoji na naší planetě. Desetidenní Světový summit (WSSD) je věnován především otázkám chudoby, ochrany biodiverzity, globalizaci, vztahem spotřeby a výroby i problematice harmonizace rozvoje s životním prostředím. Za české nevládní organizace se do Johannesburgu vydala i ředitelka Zeleného kruhu Zuzana Drhová.

"Trvale udržitelný rozvoj je takový, který umožňuje kvalitní život lidí a zároveň respektuje životní prostředí," vysvětluje definici klíčového problému summitu Zuzana Drhová. Sama za nejkonfliktnější body vyjednávání považuje paragrafy týkající se financování, obchodu a globalizace. Význam účasti velkých nevládních organizací jako jsou například Friends of the Earth či Greenpeace vidí v jejich snaze "otevřít cestu pro závazná mezinárodní pravidla zajišťující transparentní a veřejností i vládou kontrolovatelné jednání nadnárodních korporací."

Významnou doprovodnou akcí, které nevládní organizace ku příležitosti světového summitu připravily, je informační kampaň Hra o Zemi na internetových stránkách www.hraozemi.cz. "Chceme pomocí těchto stránek poukázat na řadu aktivit, které k udržitelnému rozvoji směřují," vysvětluje záměr kampaně její koordinátorka Kateřina Kociánová ze Zeleného kruhu. Zároveň však slouží jako informační zdroj o aktuálních problémech životního prostředí na naší planetě. Zajímavou součástí je bezesporu i anketa, díky níž si můžete vytvořit představu o tom, jaké názory na udržitelný rozvoj mají známé osobnosti, politici i odborníci.

Horkou novinkou na stránkách Hry o zemi jsou i odkazy na environmentální organizace, které otevírají diskusi, zda jsou letošní povodně důsledkem projevujících se klimatických změn. Zároveň přinášejí argumenty a návrhy, jak šetrným a citlivých zacházemín s krajinou a vodními toky můžeme následky záplav minimalizovat.

Webové stránky www.hraozemi.cz budou včetně ekolinky 02/22 51 83 52, na níž se mohou občané obrátit s jakýmkoliv dotazem týkajícím se životního prostředí, v provozu i po skončení summitu.


Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Hra o Zemi

Hra o Zemi

www.hraozemi.cz

Chcete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj a nevíte jak?

Diskuse o životním prostředí a regionálním rozvoji

- E-mailové konference (pro další informace a přihlášení piště správci):
na serveru Zdravá města: Životní prostředí & Ekologie, Udržitelný rozvoj, Místní Agenda 21, Doprava, Energie, Zemědělství, EIA,...
Ekodům - diskusní konference
Regionální rozvoj - spravuje Econnect
Evropská unie a životní prostředí - spravuje Zelený kruh
Rozvojová a humanitární pomoc - spravuje Econnect

- Názory a komentáře:
Fórum EkoListu

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz