Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Odstartoval Maratón psaní dopisů

7. 12. 2005
Jana Sobotková [Econnect / Amnesty International] -


Konkrétním obětem porušování lidských práv v celém světě pomůžou dopisy, který tento týden odesílají lidé z pěti měst v České republice. Každoroční Maratón psaní dopisů, pořádaný místními skupinami Amnesty International při příležitosti prosincového Dne lidských práv, se rozběhl včera v Praze a pokračuje až do příštího týdne.

"Obyvatelé a návštěvníci Prahy, Brna, Pardubic, Olomouce a Ostravy dostanou příležitost projevit nejen smysl pro fair play, ale také smysl pro spravedlnost. V tomto Maratónu nepoběží oni sami, zato jejich dopisy se doslova rozletí do všech koutů světa; všude tam, kde je třeba vyjádřit podporu nespravedlivě zadržovaným, souzeným či pronásledovaným lidem," vysvětluje mluvčí Amnesty International v ČR Eva Dobrovolná.

První dopisy se podepisovaly včera na pražské filozofické fakultě Karlovy univerzity, dnes maraton pokračuje v Olomouci v kavárně Betánie na Wurmově ulici – tam budou dopisy připraveny k podepsání a odeslání až do deváté hodiny večer. Zítra se maraton přesunuje do Brna, od tří hodin odpoledne budou aktivisté AI s dopisy na fakultě sociálních studií, od sedmé až do desáté hodiny večer pak v prostorách vedlejší budovy lékařské fakulty.

V sobotu, v Den lidských práv, se maraton vrací do Prahy – od čtyř hodin odpoledne až do půlnoci budou dobrovolníci sbírat podpisy v kavárně kina Aero na Biskupcově ulici. Ve stejný den se též budou dopisy podepisovat v Ostravě na Smetanově náměstí – v domě knihy Librex, od deváté hodiny ráno až do sedmé večerní. Tímto týdnem Maraton psaní dopisů nekončí – jeho poslední zastavení bude v pardubickém Otevřeném klubu na Jungmannově ulici, od desáté dopoledne do desáté večer, v úterý 13. prosince.

Amnesty International při příležitosti Dne lidských práv zveřejňuje případy konkrétních lidí, kterým jsou upírána základní práva. U každého dopisu je vždy popsáno pozadí případu, možnosti jeho řešení a seznam adresátů dopisů. V letošním ročníku mohou lidé, kteří se rozhodnou dopisy podepsat, podpořit například pronásledovaného ruského novináře Stanislava Dmitrijevského nebo vězněného obránce lidských práv v Íránu.

Obránci lidských práv apelují: každý má šanci vyjádřit svůj nesouhlas s jednáním samozvaných tyranů, lhostejných úřadů a vůbec všech, kteří mají na svědomí mučení, pronásledování či útlak. "Dosavadní výsledky Maratónu potvrzují, že dopisy skutečně pomáhají. Díky pravidelnému uveřejňování případů porušování lidských práv a díky vytrvalému psaní dopisů zodpovědným úřadům dochází v téměř polovině sledovaných případů ke zlepšení situace, říká Michal Staša z AI.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz