Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nesehnutí chtějí vrátit otázky gender do běžného života

12. 8. 2002 - BRNO [Econnect]

Ilustrace Ženská práva jsou lidská právaOd ledna do června 2003 bude probíhat již druhý ročník cyklu vzdělávacích seminářů na téma gender. Program "Ženská práva jsou lidská práva" vznikl začátkem roku 2001 v rámci činnosti brněnské skupiny Nezávislého Sociálně Ekologického HNUTÍ - NESEHNUTÍ. Hlavním záměrem programu je vytvořit systém dlouhodobého systematického vzdělávání v otázkách souvisejících s postavením ženy a muže ve společnosti (gender studies).

V průběhu šesti měsíců se účastníci budou formou přednášek, besed a polemik seznamovat s tématy jako jsou "tradiční role" žen a mužů, násilí na ženách, rodina, reprodukční práva, historie a okolnosti vzniku gender studies a ženského hnutí. "V rámci seminářům chceme také poskytovat prostor pro diskusi o alternativách ke konzumnímu způsobu života se zaměřením na trvale udržitelný život a alternativní životní styl, " doplňuje aktivistka Nesehnutí Kristýna Rytířová.

Projekt si zároveň klade za cíl přenést diskusi o těchto tématech mimo akademickou půdu a tím přiblížit a včlenit gender témata do všedního života žen a mužů. "O feminismu jsem se snažila mluvit s řadou lidí z neziskového sektoru a ekologických hnutí, byla jsem však překvapena jejich negativními reakcemi. Z diskusí jsem získala dojem, že jejich postoj je dán nevědomostí a neznalostí - příliš dobře nedokázali popsat, o co vlastně feminismu jde," zdůvodnila motivy vzniku programu v rozhovoru pro časopis "Most pro lidská práva" členka Nesehnutí Dana Nováková.


Bližší informace a přihlášky získáte na adrese: NESEHNUTÍ, Údolní 44, 602 00 Brno. Tel./fax: 05/43245342, email: nesehnuti.brno@email.cz.
Účast na seminářích je bezplatná, účastníkům budeme proplácet jízdné a přispívat na ubytování. Je nutné přihlásit se do 30.listopadu 2002, a to na celý cyklus, nikoli jen na jeho jednotlivé části.


Kateřina Fialová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Kateřina Fialová

Autorka je kordinátorkou obsahového týmu serveru Econnect. Zajímá se o gender a využití informačních technologií v práci nevládních neziskových organizací.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz