Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Procento vytříděného odpadu v krajích je podle Hnutí DUHA fiaskem

7. 8. 2002
Jakub Kašpar [EkoList] -


V rámci vyšších územněsprávních celků v ČR se podle ekologického Hnutí DUHA stále udržuje příliš nízká míra třídění odpadů. Nejlépe na tom jsou Karlovarký a Středočeský kraj s mírou recyklace okolo 20 procent. I ta je ale méně než poloviční ve srovnání se sousedním Rakouskem. EkoListu to dnes řekl Ivo Kropáček z Hnutí DUHA.

Aktivisté Duhy srovnávali oficiální údaje z databáze spravované státním Českým ekologickým ústavem. Z analýzy vyšly jako nejprogresivnější již zmíněné kraje Karlovarský (22 procent) a Středočeský (19 procent). Nejhůře naopak dopadly Jihomoravský a Liberecký kraj se třemi procenty vytříděného odpadu. "Jsou to kraje, kde už nyní stojí spalovna odpadů," naznačuje Ivo Kropáček možný důvod téměř nulového procenta vytříděného odpadu. Praha, kde stojí také spalovna, znovu využije zhruba 7 % odpadků, tedy celostátní průměr. Ovšem některé kraje, které spalovnu nemají, dopadly ještě hůře - například Moravskoslezský nebo Ústecký (po 2 procentech).

"Dvě a půl, tři, sedm procent, to není žádná recyklace, ale fiasko. V třídění odpadu pokulháváme daleko za dalšími evropskými zeměmi. Výsledky dokonce i nejlepších českých krajů jsou žalostné, těch ostatních ještě žalostnější," nebere si Ivo Kropáček při hodnocení stavu třídění odpadů v českých zemích servítky.

Spalovny podle aktivistů Hnutí DUHA brání třídění odpadů a jejich opětovnému používání jako surovin, protože by neměly dostatek paliva. "Plýtvají cennými surovinami, jako je papír, kovy, plasty nebo biologické odpady pro kompost," říká Kropáček.

Zveřejnění analýzy o míře recyklace a třídění odpadů v jednotlivých krajích České republiky je součástí rozsáhlejší kampaně, kterou Hnutí DUHA zahájilo tento týden, aby vyvolalo tlak na Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP) směrem k většímu procentu třídění a recyklace odpadů u nás. "Kampaň má pomoci nového ministra přesvědčit, aby dal zelenou recyklačnim službám v evropském stylu, nikoli stavbě dalších nepotřebných, nepopulárních a drahých spaloven," vysvětluje cíl kampaně Kropáček.

MŽP se ke kampani Duhy postavilo vstřícně. "Vítáme zájem občanů o třídění odpadu a kvalitní recyklačni služby," reaguje na kampaň mluvčí úřadu Karolína Šůlová. V připravovaném Plánu odpadového hospodářství ČR upřednostňuje podle ní MŽP prevenci vzniku odpadu. "Jednou z možností je například opakované používání výrobků. V případě, kdy již odpad vznikne, je na prvním místě v hierarchii nakládání s odpady materiálové využití, mezi které patří predevšim recyklace," dodává mluvčí MŽP. Plán musí ministerstvo ješte projednat s kraji a s ostatními resorty. Po schválení jej pak vláda vyhlásí svým nařízením.

Míra třídění v krajích ČR (podle údajů Hnutí DUHA)

Kraj Míra třídění
Ústecký kraj  2 %
Moravskoslezský kraj  2 %
Liberecký kraj  3 %
Jihomoravský kraj  3 %
Olomoucký kraj  4 %
Královéhradecký kraj  4 %
Praha  7 %
Plzeňský kraj  8 %
Jihočeský kraj  9 %
Zlínský kraj 10 %
Vysočina kraj 11 %
Pardubický kraj 11 %
Středočeský kraj 19 %
Karlovarský kraj 22 %

Míra třídění odpadů v jednotlivých státech Evropy (podle údajů Hnutí DUHA)

Dánsko 64 %  
Švýcarsko 52 %
Německo 48 %
Rakousko 48 %
Nizozemí 46 %
Norsko 40 %
Švédsko 34 %
Finsko 30 %
Česká republika  7 %

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Jakub Kašpar

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz