Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

DUHA už začala tlačit na nového ministra životního prostředí

6. 8. 2002
Martin Mach [EkoList] -


Hnutí DUHA dnes rozjíždí kampaň za zvýšení míry recyklace odpadů a omezení jejich spalování či skládkování. Občané mohou pomocí předtištěných korespondenčních lístků či e-mailem na stránkaách www.hnutiduha.cz/odpady žádat ministra životního prostředí (MŽP) Libora Ambrozka, aby v takzvaném Národním plánu odpadového hospodářství prosazoval zkvalitnění recyklačních služeb a omezil spalování odpadů. Národní plán odpadového hospodářství, který pro vládu připravuje MŽP, určí nakládání s odpady v příštím desetiletí.

Podle Hnutí DUHA se v České republice v současnosti recykluje 7 % odpadů, zbytek mizí na skládkách nebo ve spalovnách. V evropských zemích však recyklace dosahuje až 60 % (Dánsko 64 %, Švýcarsko 52 %, Rakousko 48 %, Německo 48 %).

"Volba mezi zajištěním kvalitních recyklačních služeb nebo pálením dalších statisíců tun odpadků ročně bude prvnim velkým ekologickym rozhodnutím nové vlády," řekl Ivo Kropáček z Hnutí DUHA a pokračuje: "Kampaň má pomoci nového ministra přesvědčit, aby dal zelenou recyklačnim službám v evropském stylu, nikoli stavbě dalších nepotřebných, nepopulárních a drahých spaloven. Průzkumy veřejného mínění pravidelně řadí špatnou recyklaci na první místa mezi ekologickými stížnostmi českých občanů."

Podle Kropáčka by vláda měla po vzoru evropských zemí do deseti let zajistit každému domu, bytu či kanceláři kvalitní recyklační služby (například umístěním kontejnerů na separovaný odpad do domů, poskytnutím barevných odpadkových pytlů)- díky nim pak může být třídění odpadků stejně snadné jako sypání odpadků do popelnice.

Spalování odpadů ve spalovnách je podle Hnutí DUHA zbytečné plýtvání cennými surovinami, při kterém se navíc uvolňují do ovzduší jedovaté dioxiny, nehledě na velké náklady při výstavbě spaloven. Kompostováním a recyklací odpadu lze prý docílit snížení konečného množství odpadů až na 80 %.

Tisková mluvčí MŽP Karolína Šůlová si ponechala čas na odpověď do zítřka.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Martin Mach

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz