Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Coming out - průvodce obdobím nejistoty

6. 8. 2002 - BRNO/PRAHA [Econnect]

Nelehkou situaci mladým lidem s homosexuální orientací se snaží usnadnit nově vydaná publikace nazvaná jednoduše Coming out - průvodce obdobím nejistoty. Jako coming out se označuje období přijímání odlišné citové orientace a nové osobní identity, kterým tito lidé prochází. Často přitom naráží na nepochopení většinové společnosti i svých nejbližších, bojují ale i sami se sebou. Průvodce proto rozebírá různé životní situace - v rodině, s přáteli, ve škole či zaměstnání, v armádě, ale i vnitřní pochybnosti a pocity. Užitečný může být nejenom příslušníkům této minority, ale třeba i jejich rodičům nebo učitelům.

Stejnojmenná publikace, jejíž autorem je sexuolog MUDr. Ivo Procházka, vyšla již v roce 1995 v nákladu 15 tisíc kusů. Během dvou let však byla zcela rozebrána. To bylo jedním z důvodů jejího nového vydání, kterého se ujalo brněnské sdružení STUD a Gay Iniciativa (dříve SOHO - Sdružení organizací homosexuálních občanů v ČR). Nová publikace je navíc doplněna o aktuální seznam poraden a telefonních linek a reaguje i na současnou veřejnou debatu o problematice homosexuálů. Podle sdružení STUD došlo v posledních letech v tomto směru k "výraznému společenskému posunu". Proběhlo projednávání tří návrhů zákona o registrovaném partnerství, které sice nevedlo k jeho přijetí, ale vyvolalo "obsáhnou veřejnou diskusi a homosexualita dnes již není tabuizovaným tématem".

Coming out - sebepřijetí vlastní menšinové sexuální orientace - však podle autora publikace je a bude neustálým problémem této minority. Jde totiž především o vnitřní konflikt se kterým se mladí homosexuálové musí vyrovnat. Tlak většinové společnosti navíc, i přes "jistý posun" k veřejné diskusi, stále přetrvává.

Nový průvodce Coming out má 36 stran a byl vydán nákladem osm tisíc kusů. Nyní je distribuován po celé České republice do veřejných knihoven, poradenských center a do škol. Objednat lze na adrese sdružení STUD, Šmejkalova 75, 616 00 Brno.

Zveřejněna byla i aktualizovaná internetová verze průvodce.


Monika Jansová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

7. 8. 2002
7. 8. 2002
není to snadnéMichaela F.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz