Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kdo získá dělnickou kolonii Buďánka?

26. 7. 2002 -, Econnect

Do konce září má padnout verdikt, kdo bude v budoucnost spravovat dělnickou kolonii Buďánka v pražských Košířích. Rozhodnutí zda projekt získá Sdružení Buďánka pro budoucnost, které o obnovu a nové využití chátrající osady bojuje již od června minulého roku, je nyní v rukou radních Prahy 5. Sdružení do soutěže vstoupilo s plánem na vytvoření vzdělávacího, společenského, kulturního a ekologického centra.

"Náš projekt nabízí obnovení památkově chráněné kolonie Buďánka do původní podoby tak, aby se sem co nejvíce vrátila bývalá atmosféra přítomná ještě na konci 80. let," vysvětluje výkonný ředitel Sdružení pro Buďánka PhDr. Jiří Silný. Velkorysý projekt sdružení nabízí oživení řady tradičních funkcí kolonie jako je restaurace, obchůdky s alternativním zbožím, modlitebna a možnost bydlení a dále připojuje nové využití spojené především se vzděláváním, kulturou a studiem. Za tímto účelem plánuje sdružení zprovoznit konferenční a kulturní středisko, klubovny, učebny, knihovnu a místo pro krátkodobé ubytování.

Po dokončení revitalizace by měla Buďánka tvořit centrum sloužící zájemcům z řad neziskových organizací i všem ostatním z Prahy, České republiky i zahraničí. "Jelikož na projektu pracujeme poměrně dlouho a pečlivě, pevně věříme v jeho úspěšnost," říká Jiří Silný a dodává "domníváme se, že problém nespočívá ani ve financích. Finanční analýza, kterou jsme si nechali vypracovat slibuje splacení veškerých nákladů i s dluhy do 20 let."

Za více než rok, co Sdružení Buďánka pro budoucnost projekt připravuje, si získali řadu sympatizantů z řad odborníků - architektů, ekologů, církevních představitelů atd., i od obyvatel z okolí Buďánek. "Velmi povzbuzující pro nás byla účast veřejnosti na Dni pro Buďánka, která se konala 8. června 2002. V průběhu dne se zde vystřídalo na 500 návštěvníků a naprostá většina vyjádřila projektu podporu," radostně oznamuje ředitel Jiří Silný.

Podporu Sdružení jistě uvítá i v současnosti, kdy je ve hře budoucnost kolonie. "Názory obyvatel hrají samozřejmě velkou roli a v tomto období mohou mít rozhodující vliv," říká Silný. Pokud je vám projekt Sdružení Buďánka pro budoucnost sympatický, neváhejte poslat dopis přímo na radnici Prahy 5, Smíchovská radnice, čp. 236, Štefánikova 13 nebo do sídla Sdružení, Na Míčánkách 435/1, Praha 10.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz