Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace Ambrozkovi: Podpořte změnu rozhodování o GMO

30. 11. 2005 - PRAHA [Greenpeace / Econnect]

Okamžitá opatření, která by vedla ke změně rozhodování o geneticky modifikovaných organismech, by měl při jednání v Bruselu druhého prosince požadovat český ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Tak na něj apeluje sdružení Greenpeace, které se na ministra obrátilo otevřeným dopisem. O geneticky modifikovaných organismech (GMO) se bude jednat na Radě ministrů EU pro životní prostředí.

Greenpeace ministra upozorňuje, že v nedávné době udělená povolení Evropské komise k uvolnění geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí i na trh vyvolala velkou vlnu kontroverze napříč celou Evropou a že jsou vnímána jako příklad nedemokratického rozhodování v rámci Evropské unie. "Průzkumy veřejného mínění trvale ukazují, že 70-80% obyvatel EU odmítá využití GMO v potravinách a zemědělství. Nyní většina Švýcarů rozhodla v referendu o pětiletém moratoriu na pěstování a dovoz GMO," píše se v dopise podepsaném odbornou konzultantkou v oblasti GMO Magdalenou Klimovičovou a ředitelem Greenpeace Jiřím Tutterem.

Genetické inženýrství navíc podle Greenpeace nesplnilo své sliby: nepřineslo významnější agronomické výhody severoamerickým pěstitelům, kteří nyní čelí ztrátám na exportních trzích. "Více než 70% GM plodin je odolných vůči pesticidům, což již v období 1996-2003 vedlo v USA ke zvýšení spotřeby pesticidů o 30 miliónů kilogramů. Zemědělci mají rostoucí obavy z rezistence plevelů," vyjmenovává Greenpeace potíže spojené s GMO. Sdružení se obává, že pěstování GMO povede v Evropě k problémům s kontaminací a způsobí navýšení dodatečných nákladů konvenčních a ekologicky hospodařících zemědělců. Neexistuje přitom evropská legislativa, která by ochránila zemědělce před kontaminací a vytvořila režim odpovědnosti za škody v případě ekonomických ztrát. Již 164 evropských regionů, ve snaze chránit svůj model zemědělství, prohlásilo svá území za GM-free zóny. Právo zákazu GMO, nyní zpochybněné Evropskou komisí, by mělo být na úrovni EU uzákoněno.

Otevřený dopis ministra životního prostředí kromě toho upozorňuje na fakt, že poslední výzkumy navíc potvrzují, že genetické inženýrství vede k nepředvídatelným a škodlivým vlivům na zdraví a životní prostředí, jako jsou změny v bílkovinné stavbě a poklesu rozmanitosti druhů, přičemž tyto dopady nejsou současnou rizikovou analýzou vyhodnocovány. Dodnes není v EU systém nezávislého hodnocení GMO. I z toho důvodu Greenpeace Libora Ambrozka vyzývá, aby při jednání v Bruselu 2. prosince požadoval jako zástupce ČR okamžitá opatření vedoucí k řešení tří zásadních problémů – nedostatku demokracie ve schvalování GMO, nedostatek transparentnosti a nedostatečnosti rizikové analýzy.

"Vážený pane ministře, Greenpeace Vás vyzývá, abyste na tomto jednání prosazoval pozastavení všech povolení pro dovoz, zpracování a využití GMO coby potraviny, krmiva či osiva pro pěstování až do doby, kdy bude na úrovni EU přehodnocen proces schvalování a vyřešeny výše zmíněné problémy," uvádí se v závěru dopisu adresovaném Liboru Ambrozkovi. " Svět nepotřebuje GMO. Evropské zemědělství bude použitím GMO jen poškozeno. Nejenže se Komisi vůbec nepodařilo přesvědčit spotřebitele, aby důvěřovali GM potravinám, ale poškodila zároveň důvěryhodnost rozhodovacího procesu tím, že ignoruje obavy občanů, celých regionů i členských států. Rada by měla Komisi připomenout, že prvotním cílem legislativy EU v oblasti GMO je chránit spotřebitele a životní prostředí a nikoli se snažit propagovat zastaralou technologii, která je zásadně veřejností odmítána. Je čas přijmout správná rozhodnutí ve prospěch životního prostředí, zemědělců a spotřebitelů, zajistit nezávislou a transparentní rizikovou analýzu GMO a ukončit nedemokratické procesy autorizace tak, aby mohlo evropské zemědělství obstát v soutěži a reflektovat zájmy občanů EU."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz