Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Některé supermarkety nedodržují zákon o vratných lahvích

3. 7. 2002 - PRAHA [Econnect]

Zákon o obalech, který vstoupil v platnost 1. ledna 2002, ukládá obchodům s plochou nad 200 metrů čtverečních povinnost nabízet zákazníkům jak obaly na jedno použití, tak i vratné lahve. Není přitom důležité, zda se jedná o vratné lahve z plastu nebo skla. Jak se zákon po půl roce od jeho přijetí dodržuje, se pokusilo ve svém průzkumu odhalit Hnutí DUHA. Občanské sdružení, které příslušný paragraf v Poslanecké sněmovně navrhlo a prosadilo se problematikou obalů intenzivně zabývá již od svého vzniku.

Žádný z patnácti zkoumaných supermarketů nevyšel z průzkumu bez poskvrny."Oproti březnovému průzkumu se řetězce zlepšily a rozšířily nabídku nápojů v šetrnějších vratných lahvích. Stále se však stává, že si zákazníci prostě vybrat nemohou. Především Penny Market a Discont Plus riskují půlmilionovou pokutu, pokud nevyjdou zákazníkům vstříc," vyjádřil se k výsledům Ivo Kropáček z Hnutí DUHA. Bezproblémově se supermarkety vyrovnaly pouze s předepsanou tříkorunovou zálohou na lahve a s vykupováním během celé provozní doby.

Ivo Kropáček se rovněž domnívá, že by český zákon o obalech mohl být ještě důslednější. Odkazuje přitom na nedávno přijatý zákon na Slovensku, který je podle Hnutí DUHA mnohem zelenější. "Slovenský zákon vyžaduje, aby se výrobci nápojů postarali o všechny své plastové a skleněné lahve. " Hnutí DUHA sice rovněž požadovalo aspoň osmdesátiprocentní odpovědnost výrobců, které by měli dosáhnout do osmi let, ale pod tlakem několika velkých firem nakonec poslanci hodili tento návrh pod stůl.

Zákon o obalech na Slovensku, který bude platit od 1. ledna 2003, se skutečně s problematikou nevratných PET lahví vyrovnává lépe. Zálohované budou na slovenském trhu i skleněné a plastové obaly na jedno použití. Zákazníci tak budou mít větší motivaci lahve vracet. Výrobci následně vrácené lahve buď recyklují, nebo znovu použijí. "Studie dokazují, že se touto cestou sníží počet lahví v popelnicích až o 67%," říká Kropáček. Dalším proekologickým krokem našich sousedů bude povinnost nabízet vratné alternativy v obchodech již nad 100 metrů čtverečních, snižování množství obalů z PVC i postupné omezení používání jednorázového nádobí.

"My samozřejmě budeme tyto kroky prosazovat pro Českou republiku také. Když to jde na Slovensku, Německu, Polsku a v mnoha jiných zemích, proč by to nešlo i u nás," dodává Ivo Kropáček.


Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz