Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty International protestuje proti vykonávání trestu smrti v USA

28. 11. 2005 - PRAHA [Econnect/Amnesty International]

-Amnesty International protestuje proti vykonávání trestu smrti v USA popisek - Odpůrci trestu smrti protestují proti popravě Gary Grahama odsouzeného za vraždu Bobby Lamberta/Foto Amnesty International -
-Amnesty International protestuje proti vykonávání trestu smrti v USA popisek - Odpůrci trestu smrti protestují proti popravě Gary Grahama odsouzeného za vraždu Bobby Lamberta/Foto Amnesty International -
Spojené státy se připravují na tisící popravu, která má připadnout na poslední listopadový den. Amnesty International (AI) spolu s mnoha dalšími organizacemi vyzývá americké federální úřady, aby popravování zastavily.

Od roku 1976, kdy byl trest smrti opětovně zaveden rozhodnutím Nejvyššího soudu, bylo ve jménu spravedlnosti popraveno téměř tisíc žen a mužů. „Žádná fakta nedokazují, že je nejvyšší trest účinnější prevencí zločinnosti než jiné tresty. Navíc nese riziko omylu, který není možné napravit. Studium případů z posledních let také ukazuje, že je trest smrti v USA udělován diskriminačně,“ upozorňuje AI.

Mezi odsouzenými, kteří v USA končí na popravišti, jsou ve velké míře zastoupeni lidé ze znevýhodněných částí společnosti; lidé s barevnou pletí a s nedostatečným přístupem ke kompetentní obhajobě. Mnozí odsouzenci trpěli mentální zaostalostí či duševní nemocí, mezi popravenými byli také dětští pachatelé. Nad vinou mnoha popravených zůstávají otazníky – až do dnešního dne bylo z cel smrti propuštěno 122 nespravedlivě odsouzených osob. To ukazuje, že justiční systém nepracuje bezchybně.

K osmdesáti procentům všech poprav dochází v jižní části USA. Téměř polovinu z tisícovky poprav mají na svědomí pouhé dva státy – Texas a Virginie.

Nejvyšší soud v posledních letech zakázal popravy mentálně zaostalých a dětských pachatelů. „Nyní je třeba, aby političtí vůdci na federální rovině i na úrovni jednotlivých států prokázali svou odvahu a rozhodnost a zrušili trest smrti jednou pro vždy.“

„Zdroje, které jsou v souvislosti s nejvyšším trestem vynakládány, by měly být investovány do rehabilitačních služeb pro oběti trestných činů, také na programy prevence kriminality a na efektivnější vymáhaní dodržování stávajících zákonů,“ tvrdí AI.

„Pachatelé zločinů musí být potrestáni. Jejich poprava však obětem spravedlnost nepřináší. Je načase, aby USA pochopily zbytečnost státem posvěceného zabíjení a přidaly se k celosvětovému trendu směřujícímu k jeho vymýcení,“ uvádí AI.

Proti trestu smrti protestuje i sdružení rodin obětí vražedných útoků. "Otázka "Jak by jste se cítil, kdyby někdo z vaší rodiny byl zavražděn?" není pro nás hypotetická. Je to realita, se kterou musíme žít každý den. Nevěříme však, že s trestem smrti se dostaneme blíž k uzdravení a spravedlnosti," uvedl Renny Cushing, výkonný ředitel Murder Victims’ Families for Human Rights.

"Další zabíjení nám nevrátí zpět členy naších rodin a ani se nebudeme cítit více bezpečnější. Chtěli bychom žít ve společnosti, která dává najevo svůj zájem o oběti násilí tím, že se bude ze všech sil snažit o prevenci násilí a pomáhat pozůstalým."

AI se staví proti trestu smrti ve všech případech, protože jej považuje za krutý, nehumánní a nevratný. Prioritou by mělo být zajištění spravedlnosti a kompenzace pro oběti trestných činů a pozůstalé.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz