Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologové pošlou dopis firmě Hyundai, nechtějí továrnu u Beskyd

28. 11. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

Občanské sdružení Půda pro život a právníci Ekologického právního servisu (EPS) pošlou vedení automobilky Hyundai dopis, v němž protestují proti případné investici firmy v nošovické průmyslové zóně pod Beskydami. ČTK to oznámil Jiří Nezhyba z EPS. Automobilka nedávno oznámila, že zvažuje výstavbu závodu v Evropě. Mezi favority na umístění továrny je údajně Česko, vláda pro ni firmě nabídla několik míst, včetně Nošovic.

Aktivisté žádají korejskou automobilku, aby se zachovala ekologicky odpovědně a vybrala si pro svou investici méně problematickou lokalitu. Argumentují mimo jiné tím, že zóna leží v bezprostřední blízkosti hranice Chráněné krajinné oblasti Beskydy a připravované Národní přírodní památky Skalická Morávka. "Domníváme se, že nasměrování Vaší investice do Nošovic by sebou přineslo nepřiměřené společenské a enviromentální důsledky a bylo by v příkrém rozporu s Vaší deklarovanou filozofií a politikou společenské odpovědnosti a trvale udržitelného rozvoje," stojí v otevřeném dopise adresovaném generálnímu řediteli automobilky Hyundai Čong Mong-kuovi.

Podle Nezhyby sepsali místní občané k záměru výstavby průmyslové zóny petici, již dosud podepsalo 357 občanů. Zdroje z Nošovic ale tvrdí, že svůj podpis pod petici připojili většinou lidé ze vzdálenějších obcí, podpisů od nošovických obyvatel je prý menšina. Každá domácnost v Nošovicích a sousedních Nižních Lhotách má od kraje v případě výstavby továrny slíbeno 100.000 korun.

Záměr vybudovat továrnu s náklady 30 miliard až 45 miliard korun oznámila sedmá největší automobilka na světě nedávno. Podle ministerstva průmyslu a obchodu v úvahu pro tuto obří investici v Česku připadají vedle Nošovic ještě průmyslové zóny v Ostravě-Mošnově a Holešově. Právě nošovická zóna je podle dosavadních informací favoritem. Korejská firma chce ve své automobilce zaměstnat kolem 3000 lidí, další tisíce míst by zřejmě vzniknuly v dodavatelských firmách. Podle odborníků by to výrazně zlepšilo hospodářskou a sociální situaci v Moravskoslezském kraji, který dlouhodobě trápí druhá nejvyšší nezaměstnanost v Česku. Své rozhodnutí by měl Hyundai oznámit do konce listopadu.

Vládní agentura CzechInvest se obává, že uvedený dopis může investici zmařit. CzechInvest zdůrazňuje, že továrna může přinést nová místa, zakázky i zlepšení dopravy. "Pokud ale EPS svým nezodpovědným jednáním tohoto investora odradí, a ten postaví svůj závod raději v sousedním Polsku, nezískají obyvatelé severní Moravy z celého projektu nic jiného než dopravní zátěž v podobě kamionů proudících přes Moravu mezi Slovenskem a Polskem," sdělila ČTK mluvčí CzechInvestu Jana Víšková.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

28. 11. 2005
22. 12. 2005

Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz