Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Medákům zvoní hrana

20. 6. 2002 -, Econnect

Beznaděj, lítost, zklamání, prohra… Tak by se dali charakterizovat pocity Medáků poté, co na radnici Prahy 6 padl verdikt: "Medáci musí ze Střešovic zmizet. Z původních tří domků jim stačí jeden." Zdá se, že po více než dvouletém intenzivním boji Medáků s radnicí jim a dalším tisícům příznivců "Alternativy pro staré Střešovice" zhasíná poslední jiskřička naděje, že zdravý rozum zvítězí nad komerčními zájmy vychytralých podnikavců.

Tahanice o tři urbanisticky hodnotné domky z nichž se dva nacházejí v ulici Starostřešovická a jeden v ulici Nad hradním vodojemem má bohatou historii. Myšlenka využít tři starostřešovické objekty pro kulturní a osvětovou činnost se zrodila v roce 1995, kdy se domků ujali někteří členové dobročinného spolku Medáků a začali jej svépomocí opravovat. Zároveň začaly coby soukromé osoby jednat s magistrátem hlavního města o vyřešení majetkoprávních sporů. Bezúspěšně.

Projekt Alternativa pro staré Štřešovice Medáci vytvořili v roce 1998. Nabízel rekonstrukci tří obecních domků do historické podoby a jejich kulturní využití pro širokou veřejnost. Tento nápad se zalíbil nejen místním obyvatelům, ale i některým orgánům státní správy a starostovi Prahy 6 Pavlu Bémovi. Jak je ale zřejmé z následných událostí, vysloužil si projekt i řadu zarytých nepřátel.

Situace se začala přiostřovat v okamžiku, kdy Bém Medákům v rámci urychlení jednání nabídl, že městská část Prahy 6 od magistrátu domky koupí a následně s občanským sdružením uzavře nájemní smlouvu. Část svého slibu slíbil, když magistrát k prodeji v roce 2000 přesvědčil pod záminkou využití objektů k realizaci projektu Alternativa pro staré Střešovice.

Od tohoto okamžiku se na radnici hnuly ledy a místo slibované podpory radní zahájili masivní kampaň na ukončení činnosti Medáků. Úkolu se zmocnili vskutku houževnatě. Dvakrát do Střešovic vyslali firmu, která měla Medáky vystěhovat, poslali na ně policii, na pronájem objektů ve Starostřešovické vypsali výběrové řízení a k prodeji odsoudili domek Nad hradním vodojemem.

Ačkoliv Medáci radnici prostřednictvím svých finančních partnerů nabídli investici téměř 6 miliónů korun, provozování kulturního centra po dobu 15-ti tel a vybudování veřejného parku v hodnotě dalších 3 miliónů, nic jim to nebylo platné. Před měsícem rada rozhodla, že Medákům pronajme nejmenší ze tří domků, zbylé dva přidělila jiným zájemcům. "Náš projekt je natolik široký, že se do jediného domku nevejde. A zúžený projekt pravděpodobně nebudou naše partnerské organizace financovat," komentují rozhodnutí Medáci.

Fakt, že o regulérnosti výběrového řízení by se dalo s úspěchem pochybovat potvrzuje chování úřadu, který se snaží veškeré informace o výběrovém řízení i o vítězném projektu tajit. Košer není ani složení výběrové komise, která se skládala pouze ze zástupců z řad ODS a jedné členky ČSSD, ačkoliv starosta veřejně přislíbil účast všech politických stran.

"Rada předvedla ničím neobhájitelný kotrmelec, ve kterém jde o využití majetku v rozporu s původním účelem. Rozhoduje na základě ekonomických zájmů a její proklamace o podpoře kultury a občanské společnosti se ukázaly jako prázdné fráze," vyjadřuje svoji nespokojenost předseda spolku Martin Skalský. Svůj boj za staré Střešovice ale nevzdává. "Žádáme zastupitelstvo, aby výsledky výběrových řízení přehodnotilo, protože jsou v rozporu s dřívějšími záměry a rozhodnutími úřadu. Jsou popřením nepsaných dohod s naším sdružením a likvidují unikátní kulturní a komunitní centrum, které jsme vybudovali."

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 6. 2002
MedaciPavel Cincera
1. 7. 2002
10. 7. 2002
p. RatkinPavel Cincera

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz