Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sdružení Buďánka pro budoucnost představilo svůj projekt veřejnosti

10. 6. 2002 - Monika Jansová, Econnect

Den pro Buďánka se i přes nepřízeň počasí vydařil, tvrdí jeho organizátoři. Téměř pět stovek návštěvníků, výstava o projektu na obnovu kolonie Buďánka i o jejich historii, řada odpovědí a názorů na její minulost i budoucnost, bohatý kulturní program i koutek pro děti, na závěr pak veřejná diskuse o projektu - tak vypadala celodenní akce v sobotu 8.června v Praze Košířích, v kolonii Buďánka. Pořádalo jej < a herf="http://budanka.ecn.cz" target="_blank">Sdružení Buďánka pro budoucnost, které připravuje projekt revitalizace této lokality, se kterým se snaží uspět ve veřejné soutěži na využití této památkově chráněné osady.

Sdružení Buďánka pro budoucnost se touto akcí chtělo především představit místním obyvatelům i široké veřejnosti a prezentovat jí svůj projekt na vytvoření vzdělávacího, ekologického i kulturního centra zde, v bývalé dělnické kolonii, která už léta chátrá. Ale také zjistit názory veřejnosti na budoucnost lokality. „Chtěli jsme se lidí zeptat, zda by se podle nich měla kolonie obnovit do původní podoby, jaká je jejich představa o budoucím využití kolonie a zda se jim líbí náš projekt“, říká Alena Mejstříková, předsedkyně sdružení. „Přicházela i řada pamětníků, kteří po shlédnutí starých fotografií z Buďánek vzpomínali na život v kolonii; někteří nám nabízeli staré archivní materiály“.

Návštěvníci měli také možnost napsat své názory na připravovaný projekt na anketní lístky nebo vyjádřit své náměty či obavy na připravené archy papíru. Výsledkem je více než 150 vyplněných anketních lístků. Podle vyhodnocení organizátorů, téměř všechny vyjadřují podporu projektu a naději, že Buďánka znovu ožijí a vrátí se jim podoba i atmosféra co nejbližší té původní. „Zaznívají z nich také některé konkrétní náměty, které Sdružení vezme v úvahu ve svém projektu,“ dodává Alena Mejstříková.

Večer potom pokračovala veřejná diskuse v nedaleké základní škole v Nepomucké ulici, kde se sešly tři desítky převážně místních obyvatel. Diskutovat s nimi přišel Otto Kechner, náměstek primátora hl.m. Prahy, Jaroslava Kroupová, radní z MČ Praha 5, František Brabec, člen zastupitelstva MČ Praha 5, představitelé Sdružení Buďánka pro budoucnost i architekt Miroslav Pešek, autor architektonické studie projektu. Zájmové sdružení právnických osob Buďánka pro budoucnost vzniklo, aby realizovalo projekt na revitalizaci a nové využití kolonie Buďánka v Praze - Košířích. Jeho členem je v současné době pět občanských sdružení: Centrum pro dopravu a energetiku, Diakonie Českobratrské církve evangelické - Středisko ekonomicko sociálních aktivit Most, Ekumenická akademie Praha, Hnutí DUHA - Přátelé Země ČR, Pravoslavná akademie Vilémov.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz