Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace Naše dítě učí znát děti jejich práva i povinnosti

7. 6. 2002
[NND/Radio Praha] -


Nadace Naše dítě - logoPosláním Nadace Naše dítě je pomoc dětem v krizových životních situacích, prosazování práv dětí a dodržování Úmluvy o právech dítěte v České republice. Hlavním projektem nadace je trvalé udržení nepřetržitého provozu celostátní Linky bezpečí a prohloubení činnosti Krizového centra především pro děti zneužívané, týrané a zanedbávané. Nadace mimo jiné pokračuje ve své snaze seznámit děti s jejich právy v rámci nového projektu, kterým chce oslovit děti, mladé lidi, učitele i rodiče.

Snahou nadace je, aby děti o svých právech debatovaly. "Letos v květnu nadace začala s dvouletým projektem, který je zaměřen na podporu a ochranu dětských práv," řekla novinářům ředitelka nadace Zuzana Baudyšová. Letos se zaměří na základní školy, příští rok na žáky středních škol a učilišť. Projekt finančně podpořila Evropská unie, od které nadace získá pět miliónů korun.

"Impulsem k tomuto projektu byl výsledek průzkumu UNICEF. Z něho vyplynulo, že se polovina českých dětí domnívá, že jejich názor není dostatečně nebo vůbec brán v potaz při rozhodování o věcech, které se jich týkají. A čtvrtina dětí nedokáže uvést ani jedno své právo," uvedla Baudyšová.

V rámci realizace projektu byla vydána publikace s názvem Slabikář dětských práv určený pro první stupeň základních škol. Mimo to se nadace chystá také vyučovat pedagogy v oblasti dětských práv a následně vydat také další verzi Slabikáře určenou pro starší děti a mládež.

Slabikář dětských práv

Slabikář dětských právSlabikář dětských práv vydala Nadace Naše dítě na sklonku roku 2001 ve spolupráci se společností Johnson & Johnson a za přispění MŠMT. Cílem slabikáře je seznamovat školáčky s jejich právy. Součástí publikace je také metodický pokyn pro pedagogy, který jim pomáhá náměty a nápady ve výkladu práv.

Slabikář dětských práv byl rozeslán všem základním školám v České republice v počtu 20 ks spolu s 1 metodickým pokynem a na základě žádostí pak následně některým mateřským školám, zvláštním školám, různým neziskovým organizacím i soukromým osobám.

Aby mohla nadace v projektu úspěšně pokračovat, oslovila také několik měsíců po rozeslání slabikářů učitele s dotazníkem zaměřeným nejen na jejich spokojenost s publikací, ale také byli požádáni o svůj názor na možné pokračování projektu. Potěšující skutečností bylo zjištění, že publikace byla přijata odborníky positivně. Výsledky průzkumu si můžete prohlédnout zde.

Kontaktní informace:

Nadace Naše dítě
Ústavní 91/95
181 00 Praha 8
email: nadace@nasedite.cz
www.nasedite.cz

Bankovní spojení:
ČSOB, a.s., Praha 8, číslo účtu: 3300033/0300
ČSOB, a.s., číslo účtu: 102310755/0300
eBanka, a.s., transparentní účet: 139137001/2400

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz