Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Adopce na dálku - projekt České katolické charity

6. 6. 2002 - HRADEC KRÁLOVÉ [Charita Hradec Králové]

Projekt sponzorování vzdělání chudých indických dětí Adopce na dálku se stal velmi oblíbenou formou pomoci zemím třetího světa. Diecézní charita Hradec Králové zahájila tento projekt před třemi lety na základě dohody s panem biskupem Bernardem Morasem z diecéze Belgaum v indickém státě Severní Karnataka.

Pan biskup Moras vybírá děti z nejchudších indických rodin, kde rodiče nemají dostatek finančních prostředků na zajištění vzdělání svých potomků. Vedoucí projektu paní Markéta Hůlková zprostředkovává tuto pomoc tak, že u nás vyhledává tzv. „adoptivní rodiče“, jež by byli ochotni zaplatit ročně částku 5000,- Kč a tím k sobě minimálně na 1 rok, i když pouze „na dálku“, přijmout „adoptivní dítě“ z Indie. Poté záleží již jen na rozhodnutí „adoptivního rodiče“, jak dlouho bude dítě podporovat. Každopádně má možnost si se „svým dítětem“ dopisovat prostřednictvím indického koordinátora tohoto projektu pana Roberta Fernandese.

V současné době bylo umístěno do „adoptivních rodin“ již na 450 dětí, kterým může být díky pomoci od nás poskytováno vzdělání a základní péče. Do sponzorování chudých indických dětí se zapojují lidé ze všech koutů ČR bez rozdílu věku…rodiče s dětmi, mladé páry, důchodci, jednotlivci, různá společenství lidí jako např. farnosti, Křesťanské mateřské centrum Sedmikráska z Hradce Králové nebo 2. dívčí oddíl DUHA z Jičína. Obzvlášť potěšující je zájem našich dětí a mladých lidí – žáků základních i středních škol, kteří se společně skládají na potřebný finanční obnos pro svého indického kamaráda.

Takto již pomáhají svým indickým vrstevníkům např. žáci základní školy v Přibyslavi, dále žáci základní školy v ul. SNP v Hradci Králové spolu se svými rodiči. Církevní základní škola v ul. Na hradě z Hradce Králové si adoptovala 6-letou Joneitu, nedávno se navíc třída 2. A. též školy rozhodla pro adopci 8-leté dívky Nehami, která by se v budoucnosti chtěla stát učitelkou. Ze středních škol se do projektu Adopce na dálku již zapojili např. studenti královéhradeckého Biskupského gymnázia, kteří podporují celkem tři indické kamarády a dále 1.A. spolu s 1.B. SPŠE a VOŠ v Pardubicích, kteří si vybrali 12-letou dívku jménem Sunita.

Kdo tedy nemá sám možnost složit jednorázově celou potřebnou částku, může se spojit s dalšími lidmi a společně podporovat malé indické dítko. A kupodivu to funguje. Srdečné poděkování patří všem, kterým není lhostejný život chudých dětí v Indii a stali se „na dálku“ jejich „adoptivními rodiči“. V diecézi Belgaum si všichni této pomoci velmi váží.

Pokud máte o Adopci na dálku zájem, kontaktujte koordinátory projektu na tel. č. 049/5063 135. Bližší informace o tomto projektu získáte také na webových stránkách www.hk.caritas.cz, kde najdete též dotazník pro zájemce o Adopci na dálku.

Vedoucí projektu Adopce na dálku


Markéta Hůlková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz