Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nové stránky pro integraci znevýhodněných dětí

4. 6. 2002 - PRAHA [Econnect]

Na adrese www.svagr.net byly zveřejněny internetové stránky občanského sdružení Švagr, které se zaměřuje na pořádání integračních akcí pro děti a mládež se zdravotním, mentálním a sociálním handicapem z ústavního i rodinného prostředí. Sdružení již desátým rokem organizuje pro děti každoročně několik integračních táborů, kterých se účastní jak děti s handicapem tak bez něj. V programu jsou zapojeny děti ze sedmi dětských domovů (DD Staňkov, DD Zvíkovské Podhradí, DD Písek, DD Stránov, DD Humpolec, DD Nepomuk, DD Volyně) a ústavů sociální péče (Domov a centrum aktivit pro lidi s mentálním postižením - Hodkovice nad Mohelkou, Jedličkův ústav v Liberci).

Integrace handicapovaných dětí

Na počátku šlo především o integraci 2 velkých skupin: zdravotně i mentálně postižených z ústavů soc. péče a rodin a dětí "zdravých" ze "zdravých" rodin. Hlavním záměrem aktivit sdružení bylo seznámit děti mezi sebou a ukázat jim, že mezi nimi nejsou takové rozdíly, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Spolupráce s dětskými domovy

V roce 1996 zdravotně postižených dětí na akcích Švagra ubylo. Nabídka integračních táborů se rozrostla, začaly fungovat stacionáře, které samy pořádaly své akce, a tak došlo k určitému odlivu dětí.

Organizátoři přemýšleli o nové skupině, která podobný integrační program potřebuje a může využít. Nabídka akcí pro děti z dětských domovů nebyla dostačující, a tak Švagr obeslal téměř všechny domovy a nabídl jim spolupráci. Pro program bylo vybráno z každého domova pouze 3 - 5 dětí s tím, že nemá význam vyvážet pohromadě celé kolektivy dětí. A tak se na ŠVAGR akcích začaly potkávat děti z různých dětských domovů, děti se zdravotním i mentálním postižením a děti vyrůstající v rodinném prostředí. Jelikož se na ŠVAGRu setkávají děti z Písku, Staňkova u Domažlic, Hodkovic nad Mohelkou, Humpolce a např. Prahy. Práce občanského sdružení získala celorepublikový dosah.

ŠVAGR pokrývá většinu prázdnin během školního roku. Děti se mohou těšit na konkrétní akci. Ví, že když jsou ve škole prázdniny, tak že mohou jet na tábor se ŠVAGRem.

Program "DÍVEJ SE"

Mnohé z dětí, které se v minulosti zúčastnily aktivit sdružení už vyrostly a opustily či opouštějí dětské domovy, ve kterých s nimi ŠVAGR začal pracovat. V současnosti proto sdružení připravuje program právě pro tyto mladé lidi. Podstatou programu jsou soustředění maximálně 20 mladých lidí, z nichž většinu tvoří mladí lidé kteří odešli z dětských domovů, jsou mezi nimi však také studenti z „rodinného“ prostředí a tři lektoři sdružení. Účastníci akcí si sami vaří, a připravují si program podle svého zájmu, tedy zabývají se tím, na co prostředí dětských domovů své děti většinou nepřipravuje. Švagr se snaží mladým lidem ukázat široké spektrum možností využití volného času, proto je i velmi rozdílné zaměření jednotlivých akcí (kultura, umění, sport, příroda). Dbá se i na obměnu lektorů, kteří mají přinášet rozdílné zkušenosti, vyplývající z rozdílnosti jejich osobností

V roce 2000 byla občanskému sdružení ŠVAGR udělena cena Prorok.


Karel Novotný

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Karel Novotný

Správce sociální oblasti Econnectu

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz