Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Malajsie drancuje deštné pralesy

24. 5. 2002
Jan Bumba [BBC] -


Patnáct procent pevniny na zeměkouli bylo zničeno v důsledku lidské činnosti a téměř třetina tohoto zničení připadá na vrub odlesnění. Toto varování vyslala OSN ve své poslední zprávě o stavu životního prostředí. Výkonný ředitel programu OSN pro životní prostředí Klaus Töpfer přesto tvrdí, že v některých rozvojových zemích se situace lepší.

"Snižujeme objem odpadu a zavádíme recyklaci. Hodně se investovalo do zařízení na úpravu vody a řeky jsou dnes čistší byly. Jiná věc však je, že celková situace ve světě není optimistická. Nemohli jsme změnit úbytek lesů po celém světě, hlavně ve vyspělých zemích. Také se zvětšila propast mezi bohatými a chudými, přičemž víme, že chudoba je jednou z hlavních příčin znečišťování životního prostředí."

Indonésie žádá pomoc

BBC zjistila, že Malajsie dováží dřevo, které bylo nelegálně vytěženo v sousední Indonésii. Poté falšuje původ tohoto dřeva a vyrábí z něj zahradní nábytek a další výrobky, které jsou později označeny jako malajské. Znamená to, že lidé, kteří si tento nábytek koupí, si nemohou být jisti, zda dřevo, ze kterého byl vyroben, bylo vytěženo legálně. Tento obchod podkopává snahy západních vlád zasáhnout proti nelegální těžbě předtím, než budou zničeny veškeré indonéské lesy.

Orangutáni v indonéské džungli jsou kvůli nelegální těžbě dřeva v místních lesích stále vzácnější. Indonéská vláda se snaží lesy chránit, místní zdroje však BBC řekly, že korupce je natolik rozšířená, že vláda potřebuje mezinárodní pomoc. Podepsala důležitou dohodu s britskou vládou, na jejímž základě se Spojené království pokusí zakázat nelegální dovoz indonéského dřeva do Evropy. Náměstek britské ministryně pro mezinárodní rozvoj Hilary Benn říká, že Británie je k tomuto kroku odhodlána.

"Vzhledem k tomu, že proces odlesnění už zašel tak daleko, existuje nyní, myslím, silnější mezinárodní vůle k tomu něco dělat. Musíme se snažit pracovat tak rychle, jak to bude možné. Nemáme mnoho času, ale musíme se o to pokusit."

Zahradní nábytek

Vládní zdroje v Indonésii však BBC sdělily, že dohodu s Británií už nyní silně narušil jejich soused - Malajsie. Oficiálně Malajsie slíbila podpořit zákaz těžby dřeva, ve skutečnosti je však zapojena do nelegálního obchodu. Jen několik hodin jízdy autem na jih od malajského hlavního města Kuala Lumpur najdete zbrusu nový přístav. Dělníci vykládají z lodí s indonéskými vlajkami kulaté klády a umisťují je do skladů. Později z nich vzniknou malajské dveře nebo malajský nábytek. Jeden z lodníků, Ali Rachman, říká, že klády pocházejí z indonéského ostrova Sumatra.

Navštívili jsme dřevařskou společnost, která se jmenuje Sklizeň a její ústředí je v Kuala Lumpur. Jeden z jejích zaměstnanců připustil, že část dřeva skutečně pochází z Indonésie. Vláda to označuje jako oficiální dovoz. Co si o celé věci myslí Julian Newman z Agentury pro výzkum životního prostředí? "Je to součást většího obchodu, je to jen jedno místo z mnoha v Malajsii, kam se dováží dřevo nelegálně vytěžené v Indonésii a přes Malajsii se dostává na mezinárodní trh."

Rozhořčení Indonésané

Agentura pro výzkum životního prostředí se zlobí hlavně kvůli tomu, že zatímco malajská vláda oficiálně tento obchod odsoudila, ve skutečnosti umístila do tohoto přístavu celnici, takže z něj má sama peníze. Jak přístavní společnost, tak malajská vláda odmítly žádost BBC o rozhovor. Jeden z mluvčích malajského ministerstva obchodu nicméně neoficiálně řekl, že pokud by se do obchodu nezapojila Malajsie, udělal by to někdo jiný. Indonésané by prý měli nejprve udělat více pro to, aby zastavili těžbu dřeva.

Tento postoj rozčiluje indonéské aktivisty, kteří bojují o záchranu lesa, jako je Hab Soro z nátlakové skupiny Telepak. "Malajsie krade naše přírodní zdroje a tváří se, jako že musí. Tomu můžu jen těžko uvěřit, protože Malajsie je jako náš bratr, je to naše sousední země."
Mezinárodní tlak na ukončení tohoto obchodu rychle stoupá. Pokud se tak ale nestane v průběhu příštího tisíciletí, zmizí většina z indonéských lesů.

Deštné pralesy v Indonésii

  • v Indonésii je asi 10% plochy tropických pralesů světa, což je nejvíce po Brazílii
  • plocha pralesů se zmenšila od roku 1950 z 162 mil ha na 98 mil ha
Jan Bumba

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz