Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den pro oči, uši a nohy ve Střešovicích

23. 5. 2002 - Martin Skalský, Dobročinný spolek Medáků

V sobotu 25. 5. od 14 hodin se ve starých Střešovicích uskuteční unikátní kulturní program, který umožní účast i neslyšícím lidem. „Den pro oči, uši a nohy“ je další z cyklu akcí Lidé kolem nás, který organizuje Dobročinný spolek Medáků. Cyklus dává prostor nejrůznějším menšinám a umožňuje běžným návštěvníkům setkání s lidmi, kteří byli vytlačeni na společenský okraj. V loňském roce proběhnul v rámci tohoto cyklu den lidí bez domova, kteří prodávají časopis Nový Prostor a hrají divadlo, den pro klienty psychiatrických léčeben a návštěvníky arteterapeutických dílen a den organizovaný Sborem evangelické církve.

„Setkávání příslušníků většinové společnosti s lidmi na jejím okraji podporuje respekt a pochopení. Jde nám o to, aby se lidé mohli společně pobavit při kvalitní kultuře a pokusit se spolu komunikovat. Nechceme ale postavení menšin nijak dramatizovat. Na našich akcích se návštěvníci vždy natolik promísí, že po chvíli už nikdo neví, kdo je kdo. A to je dobře,“ říká programová ředitelka Dobročinného spolku Medáků Eva Pírová. „Lidé přes počáteční odstup vždy zjistí, že k sobě mají blíže, než si původně mysleli. Ostré hranice narýsované napříč společností mizí a zdají se být absurdní,“ dodává. Podle ní jsou celodenní integrační programy jednou z nejzávažnějších součástí činnosti Medáků.

Na sobotním programu se vedle Spolku Medáků podílejí hudebníci a DJové, kteří připravují rytmickou diskotéku vhodnou i pro neslyšící lidi, studenti brněnské JAMU, kteří sehrají pohybové divadelní představení Věc je věc, režisér Ivo Trajkov, který promítne svůj bezeslovný film Minulost a Yvonna Fričová, která pořádá výtvarný happening pro děti i dospělé na téma „indiáni“. Na koncepci programu se podíleli studenti pražské filozofické fakulty a Česká unie neslyšících. Ačkoliv na akci budou k dispozici překladatelé do znakové řeči, organizátoři spíše spoléhají na spontánní komunikaci všech návštěvníků, než na „klasické“ metody komunikace mezi slyšícími a neslyšícími.

Přestože Rada městské části Praha 6 zamítla další využívání objektu Starostřešovická 96 pro kulturní činnost tohoto typu, Medáci chtějí nechat proběhnout všechny akce, které jsou již naplánované a zajištěné. „Zatím jsme od úřadu nedostali žádné oficiální vyrozumění. Organizace programu stála hodně práce i peněz a nevidíme žádný důvod, proč bychom měli své aktivity ze dne na den ukončit,“ vysvětlil předseda Spolku Medáků Martin Skalský. Objekt Starostřešovická 79, který Medáci mají získat do pronájmu, je natolik malý, že v něm rozsáhlejší kulturní programy nebude možné organizovat. Medáci se dosud nerozhodli, v jaké formě a zda vůbec budou v jediném domku ve starých Střešovicích vyvíjet nějaké aktivity.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz