Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Velryby nejsou na prodej

20. 5. 2002
Václav Vašků [Greenpeace/Econnect] -


Znepokojení nad pokračujícím lovem velryb se dnes rozhodli demonstrovat aktivisté Greenpeace před budovou japonského velvyslanectví v Praze. Protestní akce probíhající po celém světě jsou namířeny proti aktivitě Japonské rybářské agentury, jejíž zástupci se v těchto dnech účastní zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) v japonském Šimonoseki.

Zástupci Japonska již řadu let usilují o zrušení moratoria na komerční lov velryb, které přijala IWC v roce 1986. Greenpeace nesouhlasí s nekalými metodami, které agentura používá, aby na svojí stranu získala další členské státy. Podle některých zdrojů Japonsko používá nefér způsobů, když se snaží některé malé státy přimět ke hlasování v jejich prospěch (za zrušení moratoria), výměnou za zahraniční spolupráci.

"Demonstraci jsme uspořádali jako součást globálního protestu proti lobbingu japonské rybářské agentury v Mezinárodní velrybářské komisi. Samotný tajemník vládní rybářské agentury Masayuki Komatsu otevřeně připustil, že Japonsko používá svůj Program pomoci rozvoje výměnou za podporu ostatních členských států při hlasování v IWC o možném obnovení komerčního lovu velryb," řekl ředitel kampaní Greenpeace Jan Haverkamp.

Přestože Mezinárodní velrybářská komise (IWC) vydala celosvětové moratorium na lov velryb již před šestnácti lety, pokračuje japonská vláda i nadále v jejich lovu s odůvodněním, že se jedná o vědecký výzkum. Greenpeace považuje "vědecký" lov velryb v severních oblastech Tichého oceánu a ve velrybí chráněné oblasti v jižních mořích za skrytý obchodní lov. Žádný jiný národ tímto způsobem vědecký výzkum velryb neprovádí.

"Považujeme za šokující, že současný program lovu velryb je zaměřený na druhy velryb, které jsou oficiálně zařazeny mezi druhy ohrožené vyhynutím," prohlásil Jan Haverkamp. Ačkoliv lov velryb sehrál důležitou roli v řadě zemí, s jejichž historií a kulturou byl spjat, podle většiny států již pro něj v 21. století není místo. Václav Vašků

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz