Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Summit OSN o právech dětí

16. 5. 2002 - New York [BBC]

Práva dětí byla pro tři dny projednávána na summitu v newyorském sídle OSN. Nejvyšší představitelé 60 především rozvojových zemí a 250 dětí, které mají stejné rozhodovací pravomoci jako ostatní účastníci, hodnotí dodržování práv dětí na celém světě.

Na pořadu jednání druhého Dětského summitu OSN je také přijetí nového plánu na řešení problémů osiřelých dětí s AIDS, dětských vojáků a obchodování s dětmi. Jednou ze zemí, kde jsou děti zneužívány k prostituci a práci, je Indie.

Třetina dětí v Dillí

Průzkum v indickém hlavním městě Dillí přinesl znepokojivé zjištění, že prudce vzrostl počet dětí, které se živí prostitucí. Podle studie, kterou vypracovala organizace zvaná Joint Women's Programme, je až třicet procent dětí žijících v chudinských čtvrtích sexuálně zneužíváno.

Pro děti v Centru Prayas v Dillí začíná den modlitbou. Prayas je nevládní organizace, která pečuje o sirotky a děti, které jejich rodiče prodají. Děti jsou pak využívány jako levná pracovní síla nebo k prostituci. Pracovníci Prayasu soudí, že na ulicích Dillí je až půl milionu dětských prostitutů.

V Centru Prayas se dětem dostane základnímu vzdělání a vyučí se nějakému řemeslu. Seemě je 13 a učí se švadlenou. Jejímu současnému životu předcházela velmi neštastná minulost, ze které si s sebou odnesla řadu traumat. Její matka se podruhé provdala a nevlastní otec Seemu hodně bil. Proto od rodičů utekla do vládního útulku, ale rodiče si pro ni přišli:

"Matka mi potom řekla, že mne prodá. Začala jsem plakat a ptala jsem se jí, proč mi říká takové věci. Zase jsem utekla do útulku a adoptovala mne mladá manželská dvojice a odvezla do Dillí. Ale nikdy se ke mně nechovali jako k dceři. Byla jsem jsem pro ně služka a potom se to stále zhoršovalo. Otčím se mě pokoušel osahávat, ale já jsem se nedala, tak mne strašně tloukl."

Ztracené dětství

Chlapci jsou sexuálnímu zneužívání vystavováni stejně jako dívky. Čtrnáctiletý Raja neměl žádné dětství. Z domova na východě státu Uttarpradéš utekl před chudobou. Potkal muže, který mu slíbil, že ho naučí řídit. Raja jeho nabídku přijal, protože si myslel, že mu to usnadní najít zaměstnání.

"Ten člověk mě vzal do Kalkaty a řekl mi, že pro něj budu něco prodávat. Nevěděl jsem, že je to heroin. Pak jsem utekl do Dillí, ale neměl jsem žádné peníze a přespával jsem na nádraží. Nemůžu ani vyslovit, co všechno jsem musel pro peníze dělat. Řeknu vám jen, že mi, lidé na nádraží dělali neslušné návrhy. Říkali mi, že dostanu práci a vydělám si spoustu peněz. Vždycky to byli bohatí lidé."

Lidé, kteří se zabývají právy dětí, říkají, že tento způsob zneužívání prudce vzrostl a že na vině jsou především ti, kteří takové praktiky organizují.

Chudoba a nezodpovědnost

Současně je ale zjevné, že některé rodiny až příliš ochotně posílají děti z domu při sebemenším příslibu zaměstnání, ačkoli vědí, že je tím vystavují nebezpečí vykořisťování a sexuálního zneužívání.

"Děti se do takové situace dostanou prostřednictvím rodin. Většinou jsou to rodiče nebo příbuzní, kdo je zodpovědný za to, že se dostanou do měst. Obvykle přijedou do města na návštěvu nebo aby se zúčastnily nějaké akce. Tak se dostanou do kontaktu s lidmi, kteří jejich zneužívání organizují. Počet dětí, které prostituují nebo jsou sexuálně vykořisťovány neorganizovaně, je ještě vyšší," říká výkonný ředitel organizace Prayas Radžív Haldar.

Práva dětí byla projednávána tři dny na summitu v newyorském sídle OSN. Nejvyšší představitelé 60 především rozvojových zemí a 250 dětí, které mají stejné rozhodovací pravomoci jako ostatní účastníci, hodnotí dodržování práv dětí na celém světě.


Vít Pohanka

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz