Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

19.květen - Den Světla pro AIDS

15. 5. 2002 - PRAHA [Gay iniciativa/Econnect]

Logo Světlo pro AIDS 2002Již od roku 1983 je třetí květnová neděla věnovaná památce zemřelých na AIDS. V tento den se konají po celém světě pochody Světlo pro AIDS, které mají vyjadřovat jak vzpomínku na ty, kdo nemoci podlehli, tak i solidaritu s těmi, kdo s virem HIV musí žít.AIDS. Zároveň mají však veřejnosti znovu připomenout, že HIV infekce tady stále je a lidé by neměli zapomínat na zodpovědné sexuální chování, ale ani na potřebu pomoci těm, kdo se o HIV pozitivní starají.

Den Světla pro AIDS (Candlelight Memorial Day) má různé podoby od protestních politických akcí přes pietní připomínky na zemřelé a náboženské rituály až po kulturní představení. Jistě mezi originální formy patří i jízdy tramvají Světla pro AIDS v Olomouci a Brně. Asi nejméně tradičním Světlem pro AIDS u nás bylo prestižní kulturní představení, které se uskutečnilo v roce 1998 v tehdy nově rekonstruovaných Ledeburských zahradách pod Pražským hradem.

Foto - Světlo pro AIDS - PrahaMálokdo ale už ví, že první české Světlo pro AIDS se konalo již v roce 1988 a 1989, kdy několik gayů z tehdejší neoficiální Lambdy si tento svátek připomnělo zapálením několika svíček u táboráku na zbraslavské Závisti. Po sametové revoluci už nic nebránilo otevřenému vystoupení. Pochod několik let směřoval z pražské Letné přes centrum Starého města do kostela svatého Salvátora , kde končil přímluvou pátera Tomáše Halíka . V době dokončování Domu světla pak jeden rok šel z tohoto místa v Malého ulici opět přes Starém město. V posledních třech letech pak Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) má přes den stánek s informacemi přes celý den na horní části Václavského náměstí a kolem půl osmé se pochod se svíčkami přesouvá přes Staré město a Karlovu ulici k páteru Halíkovi, který navazuje na večerní mši přímluvou k účastníkům pochodu.

První Mezinárodní pochod Světlo pro AIDS se uskutečnil v USA roku 1983 . Tehdy ještě nebyl ani znám původce onemocnění a bylo popsáno jen několik tisíc případů úmrtí na nové, záhadné onemocnění. U nás v této době jen několik málo dobře informovaných odborníků připouštělo možnost budoucího šíření AIDS i do naší země. Spoléhalo se, že "železná opona" bude dostatečnou ochranou před virem HIV.

Dnes již bylo virem HIV na celém světě infikováno 40 miliónů lidí. Pro většinu z nich je nedostupná vysoce účinná, ale drahá léčba, která může zpomalit průběh choroby. Mezi země, kde se epidemie HIV šíří nejvíce, patří i některé bývalé republiky Sovětského svazu. Česká republika zatím patří mezi země s relativně nízkým výskytem HIV pozitivních. Přes narůstající počet osob infikovaných heterosexuální cestou však u nás stále převažuje šíření pohlavním stykem mezi muži (52%).


Jaké akce jsou připravovány na letošní Den Světla pro AIDS v ČR?

  • PRAHA
    19. května bude na horním konci Václavského náměstí umístěn stánek ČSAP. Od něj se pak mezi 19.00 - 19.30 hod. vydá pochod se zapálenými svíčkami ke kostelu svatého Salvátora u Karlova mostu. Sem by měl pochod dorazit po 20:30 a přibližně v této době začne tradiční bohoslužba slova pátera Halíka.
    Podrobnější informace získáte na telefonu 0601-213 840!
  • BRNO
    Ve čtvrtek 16. 5. 2002 vyjede do ulic Brna historická tramvaj červené barvy s mobilní poradnou bezpečnějšího sexu a prevence HIV-AIDS. Tramvaj odjíždí ve 13:00 z Mendlova náměstí do ulic historického centra Brna. Stát bude kromě Mendlova nám. také na nám. Svobody a Malinovského nám.
    V neděli 19. 5. 2002 proběhne další ročník tradičního vzpomínkového pochodu se svíčkami. Po koncertě a krátké bohoslužbě se vydá pochod centrem Brna na Petrov. Zahájení v 19:30 v Červeném kostele na Komenského náměstí.
    Pořádá STUD Brno
  • ČESKÉ BUDĚJOVICE
    19.5. setkání na OHS (Hygienické stanici) s promítáním filmu "Naši synové"
    Pořádá Jihočeská lambda


MUDr. Ivo Procházka

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz