Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nakoukněte Mezi ploty

12. 5. 2002 - PRAHA [Econnect]

Že i za zdmi psychiatrických léčeben žijí lidé, kteří myslí a cítí, o tom se budou moci přesvědčit během májových víkendů lidé postupně v Plzni, Brně a Praze. Už po jedenácté zde proběhne hudebně – divadelní festival Mezi ploty. Spolu s profesionálními a amatérskými umělci na něm vystoupí také soubory zdravotně postižených a Bohnická divadelní společnost, jejímiž členy jsou bývalí i současní pacienti pražské psychiatrické léčebny.

Festival pořádá každoročně Sdružení pro bezbariérovou kulturu NedoMysleno. Vedle této akce organizuje každoročně také Taneční pro nevidomé a mezinárodní výstavy umělců kreslících ústy nebo nohama s názvem Nová situace.

Zakladatel sdružení a ředitel festivalu Mezi ploty Robert Kozler přišel v roce 1992 poprvé s nápadem uspořádat v Bohnicích festival, který by pomohl překonat zkreslené představy o psychiatrických léčebnách a jejich pacientech. Cílem akce je také dokázat lidem, kteří trpí duševními problémy, ale stydí nebo bojí se vyhledat odbornou pomoc, že realita psychiatrických léčeben je trochu jiná, než jakou ji znají z ústavu sociální péče ve filmu Requiem pro panenku.

Nejprve se v sobotu 11. května otevřely brány Psychiatrické léčebny Dobřany u Plzně. O týden později, 18. května, proběhne brněnská část projektu v Psychiatrické léčebně Černovice a nakonec, 25. a 26. května, přijde na řadu pražský areál Psychiatrické léčebny Bohnice. Pro diváky je připraven bohatý program: desítky divadelních představení, celodenní koncertování známých i méně známých kapel a zpěváků, promítání dokumentů České televize a výtvarné dílny. Mezi vystupujícími umělci je řada zvučných jmen: Dan Bárta, Lenka Dusilová, Psí vojáci, Mňága a Žďorp, -123 minut, herci z Hadivadla, Divadla v Řeznické, …

Řada z nich účinkuje Mezi ploty každoročně, všichni bez nároku na honorář. Výnosy ze vstupného jsou určeny pro pacienty léčeben. Platí se z nich projekty arteterapie (léčba uměním) a muzikoterapie (léčba hudbou) i další kulturní aktivity pacientů.

Na loňský ročník festivalu zavítalo přibližně 25 tisíc lidí. Mezi návštěvníky převládají tradičně mladí lidé, početnou skupinu tvoří také rodiny s dětmi, na které je zaměřena část programu. Kdo všechno vystoupí na letošním ročníku festivalu Mezi ploty, jak se dostanete k areálům psychiatrických léčeben, kde se akce bude konat a další podrobnosti se dozvíte na stránkách festivalu www.meziploty.cz.


Michaela Klečková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michaela Klečková

studentka žurnalistiky na FSV UK, v Econnectu je na stáži v rámci programu Nadace VIA

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz