Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Integrace sluchově postižených

17. 5. 2002 - PRAHA [Econnect]

Zájmy neslyšících a nedoslýchavých dětí pomáhá hájit Federace rodičů a přátel sluchově postižených (FRPSP). V uplynulých letech se tomuto občanskému sdružení mimo jiné podařilo prosadit zákon o znakovém jazyce či předpis o titulkování televizních pořadů. Pomáhá také pořádat odborné přednášky, semináře, konference a festivaly s tematikou integrace sluchově postižených dětí do společnosti.

V objektu FRPSP v Praze 5 – Stodůlkách (Hábova ul. 1571) se pravidelně setkávají rodiny dětí se sluchovým handicapem. Zatímco rodiče zde získávají užitečné informace, je pro jejich děti připraven program pod vedením studentek pedagogické fakulty. Sdružení je navíc zřizovatelem mateřské školky a středního odborného učiliště pro sluchově postižené děti. Na adrese FRPSP najdou zájemci také informační a poradenské centrum

Pro lidi, kteří neumějí s neslyšícími komunikovat a chtěli by se to naučit, vznikl projekt MOST. Na jeho internetových stránkách najdou ti, kteří chtějí překonat bariéru mezi slyšícími a neslyšícími lidmi řadu praktických rad. Například jak mluvit, aby mohl sluchově postižený člověk co nejlépe odezírat ze rtů a aby rozuměl, co mu říkáte. Jak máte takového člověka oslovit, kdy je možné použít tužku a papír a jak se naučit alespoň prstovou abecedu.

Na stránkách Mostu je také plné znění zákona o znakové řeči (155/1998 Sb.), ve kterém je zakotveno např. právo rodičů neslyšících dětí na bezplatnou výuku v kurzech znakové řeči nebo právo těchto dětí na vzdělání s použitím znakové řeči.


Michaela Klečková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michaela Klečková

studentka žurnalistiky na FSV UK, v Econnectu je na stáži v rámci programu Nadace VIA

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz