Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Domovy (domy) pro matky s dětmi v tísni

3. 5. 2002 - PRAHA [Charita]

Ženám s dětmi v nejrůznějších obtížných životních situacích a mladým dívkám, které jsou nuceny si poradit s nechtěným těhotenstvím, poskytují dočasné ubytování s komplexem sociálních služeb domovy (domy) pro matky s dětmi v tísni. Sdružení Česká katolická charita provozuje 28 zařízení tohoto typu v osmi diecézích na území celé republiky. Do sítě domovů (domů) pro matky s dětmi v tísni je zařazen jako devětadvacáté zařízení také Dům sv. Josefa na půl cesty v Plzni, určený pro mladé “dospělé”, kteří opouštějí státní dětské domovy a nemají kam jít.

Cílem zařízení je snaha snížit či zcela vyloučit nezdravé, problémové nebo krizové poměry v rodinách matek s malými dětmi, u těhotných žen a u dětí a mládeže obtížně se zařazující mezi své vrstevníky. Výsledkem působení na ženy má být jejich aktivní přístup k životu, odpovědnost za život svůj i svých blízkých, umění navazovat zdravé mezilidské vztahy. Ženy se také učí přijímat zodpovědnost za společenské dění.

Domovy (domy) poskytují klientkám a jejich dětem dočasné ubytování (zpravidla na půl roku s možností prodloužení), s možností přípravy stravy a hygienu. Dále zajišťují poradenství, výchovné, vzdělávací a aktivační služby a nabízejí pomoc v prosazování práv a zájmů a psycho-sociální terapii. Zařízení jsou umístěna většinou v objektech bývalých mateřských škol, jeslí apod., nebo v domech “rodinného typu”. Ve většině zařízení obývá každá maminka s dětmi vlastní pokoj se základním vybavením s možností přípravy jednoduchého jídla. Někde jsou sociální zařízení společná, stejně jako kuchyně, jídelna, herna, prádelna, sušárna, společenská místnost a venkovní prostory (zahrada) pro volnočasové aktivity žen i dětí.

Azylový dům pro matku a dítě, krizová pomoc řeší problematiku záchytu žen a dětí v krizi. Podporuje a pomáhá klientkám v situacích, které jsou v daném čase nad jejich síly. Pracovníci domova se snaží předcházet psychickému zhroucení ženy. Dětem poskytují podporu v situacích, ve kterých si nevědí rady. Klientům je poskytována celodenní strava. Ženám pomáhají při výchově dětí, vedení domácností, vyřizování sociálních dávek, při hledání zaměstnání a dalšího bydlení. Ženy se mohou poradit o své současné situaci s právníkem, pravidelně se účastní terapeutických skupin pod vedením psychologa. Program je zaměřen na řešení krizových situací, výchovu dětí, učení sociálním dovednostem a odpovědnosti za sebe a především za děti. Základní projekt ve většině zařízení doplňují klubové aktivity pro ženy, které jsou vhodným doplňkovým programem, zaměřeným na zvládání role matky, orientaci ve složitých životních podmínkách. Součástí je poradenství psychologa, speciálního pedagoga, právníka s sociální pracovnice.

Krizová pomoc je zaměřena na krizovou intervenci, záchyt obětí domácího násilí a působí preventivně v oblasti sociálně patologických jevů. Jejím cílem je poskytnout klientovi bezpečí, podporu, naději a vedení, aby pocítil úlevu, aby se zvýšila jeho schopnost situaci zvládat, aby se vrátil na předkrizovou úroveň přizpůsobení a žití. Krizová pomoc je krátkodobá, trvá obvykle sedm dní. V některých zařízeních jsou vybudována tzv. krizová lůžka, pro dítě, odděleně od ostatního ubytování, a krizový pokoj pro matku a dítě. V některých zařízeních navazuje také krizová pomoc na charitní Linku důvěry (Blansko) nebo na charitní poradny pro ženy a matky (Ostrava).

Seznam domovů (domů) pro matky s dětmi v tísni po diecézích:

Brněnská diecéze (5): Blansko, Boskovice, Brno, Třebíč, Znojmo. Ostravsko-opavská diecéze (5): Ostrava-Zábřeh, Český Těšín, Koňákov (resocializační zařízení), Frenštát pod Radhoštěm, Ostrava-Ludgeřovice Olomoucká arcidiecéze (5): Kroměříž, Otrokovice, Zlín, Uherský Brod, Valašské Meziříčí Královéhradecká diecéze (2): Havlíčkův Brod, Hradec Králové Pražská arcidiecéze (1): Sedlčany Litoměřická diecéze (2): Liberec, Jiřetín pod Jedlovou Českobudějovická diecéze (2): Veselíčko u Milevska, Prachatice Plzeňská diecéze (7): Plzeň, Plzeň – pobočka Radobyčice, Karlovy Vary, Domažlice, Aš, Klatovy, Plzeň (Dům na půl cesty)


Jan Oulík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz