Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Černobyl je naše bolest

29. 4. 2002 - PRAHA [Econnect/EkoList]

Páteční večer 26. dubna byl věnován vzpomínce na největší ekologickou katastrofu moderních dějin - na havárii Černobylské jaderné elektrárny, ke které došlo před šestnácti lety. Svaz Bělorusů v zahraničí a Fórum Ukrajinců k této příležitosti uspořádaly pietní pochod Prahou se symbolicky rozsvícenými svíčkami.

Před osmou hodinou večer se na pražském Klárově sešly na čtyři desítky demonstrantů, aby vzpomenuli strašlivé následky havárie a vyjádřili soustrast se všemi, kteří se stali její obětí. Zároveň si připomenuli politické zákulisí nehody a tutlání okolností kolem události tehdejší sovětskou vládou.

Pietní atmosféru večera podtrhávaly kromě dubnového deště i zapálené svíce v rukou zúčastněných a trojjazyčný nápis na transparentu nesených zástupci z řad Ukrajinců a Bělorusů - Černobyl je naše bolest. Z Klárova zástup pokračoval na náměstí Jana Palacha, kde organizátoři vystoupili s krátkým projevem, v němž nezapomněli poukázat na nehumánní a proti zájmům lidí namířenou politiku sovětské doby, jež v Bělorusku přetrvává dodnes. "Lidé, kteří vládli BSSR tajili pravdu a nic neučinili pro záchranu lidí. Tito lidé by se měli trestně odpovídat, avšak místo toho přešli do mocenských struktur A. Lukašenka a opět vládnou nyní již Běloruské republice," zdůraznil Tadeusz Kosciuszky ze Svazu Bělorusů.

Organizátoři vzpomínky upozornili demonstranty na praktiky politiků, kteří o následcích havárie otevřeně lžou a tvrdí, že je zde možné žít a pěstovat zemědělské plodiny. Do některých zamořených míst se dokonce současná vláda snaží vrátit obyvatelstvo. Vzhledem k tomu, že ohrožení obyvatel Běloruska a Ukrajiny ještě neskončilo a území je zatížené i hrozbou málo bezpečné Ignalinské jaderné elektrárny (JE), obrátil se Svaz Bělorusů a Fórum Ukrajinců na veřejnost s následující výzvou:
  1. Úplně uzavřít Černobylskou JE, neboť stále představuje nebezpečí.
  2. Začít proces trestního stíhání Alexandra Lukašenka za genocidu vlastního národa.
  3. Posoudit možnosti adresné pomoci občanům Běloruska postižených havárií Černobyslké JE.

Poté co shromáždění uctilo památku obětí Černobylu a vyjádřilo soustrast s lidmi s žijícími v zamořeném území minutou ticha, byl večer zakončen pravoslavnou mší v kostele svatého Klimenta u Karlova mostu.


Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz