Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ekologická sdružení: MŽP brzdí zveřejňování informací o znečištění

26. 4. 2002
Jakub KašparJakub Kašpar [EkoList] -


"Přestože již před dvěma měsíci prezident Havel podepsal zákon o integrované prevenci znečištění životního prostředí a ten již vyšel ve sbírce zákonů, MŽP dosud nepřipravilo návrh nařízení vlády, kterým by uvedlo v život tzv. integrovaný registr znečišťování," řekl dnes EkoListu místopředseda sdružení Arnika Jindřich Petrlík. Desítka sdružení tedy poslala ministru Miloši Kužvartovi (ČSSD) otevřený dopis, v němž ho vyzvala, aby připravil nařízení tak rychle, aby ho stačila schválit ještě tato vláda.

"Pane ministře, doufáme, že nezklamete podporu vyjádřenou zavedení integrovaného registru znečišťování řadou zastupitelů a více jak 8 tisíci dalších signatářů petice Budoucnost bez jedů, a připravíte nařízení vlády o integrovaném registru k projednání ještě touto vládou," uvádí se v dopise aktivistů Kužvartovi. Podle Petrlíka by bylo "hezkým dárkem" pokud by se podařilo nařízení připravit ke schválení vládou do letošního Světového dne životního prostředí, který připadá na 5. červen. V tzv. integrovaném registru znečišťování by měly být veřejně přístupné informace o látkách vypouštěných do životního prostředí.

Dopis kromě Arniky podepsali také zástupci Dětí Země, Společnosti pro trvale udržitelný život, Evropské pracovní skupiny IPEN, Ekologické společnosti, Jihočeských matek, Českého a Slovenského dopravního klubu, Plzeňské ekologické nadace, Oživení a sdružení Calla.

Podle mluvčí MŽP Rity Gabrielové však její úřad přípravu registru nezdržuje. "Já tedy ještě dopis, o němž mluvíte, nemám k dispozici, ale myslím, že není možné nic uspěchat. Aby byl registr funkční, musí se zejména podniky připravit na to, aby byly schopné jeho požadavky naplnit. Samotný registr je už věcí přijatého zákona o IPPC, nezávisí to jen na přijetí vládního nařízení," řekla EkoListu Gabrielová.

Jakub Kašpar - EkoList Jakub KašparJakub Kašpar

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

O Autorech

Jakub Kašpar

Šéfredaktor tištěného EkoListu.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz