Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aby život v Čečně nebyl tak Grozný

26. 4. 2002 - PRAHA [Econnect]

Berkat znamená v čečenském a ingušském jazyce štěstí nebo milosrdenství. Berkat se jmenuje také ingušské občanské sdružení a jeho česká sestra. Jejich hlavní náplní je vnést alespoň trochu lidskosti do žalostných životních podmínek obyvatel válkou zničeného Grozného.

Kavkazský Berkat byl založen v Ingušsku lidmi, kteří sem utekli před válečným konfliktem v Čečně. Od počátku bylo sdružení podporováno Českou katolickou charitou, společností Člověk v tísni a také novinářkou Petrou Procházkovou. Ta pověsila dočasně žurnalistiku na hřebík a ve spolupráci s Berkatem založila přímo v Grozném dětský útulek.

Do útulku sváží zaměstnanci sdružení každé ráno z celého města přibližně 50 dětí, které žijí v těch nejhorších podmínkách. Válka je často připravila o rodiče i příbuzné, některé z nich zmrzačila nášlapná mina. Ve stacionáři se mohou ohřát, najíst a částečně i chodit do improvizované školy. Večer se ale musí vrátit zpět do ruin města, protože útulek nemá pro jejich přespávání dostatečnou kapacitu.

České občanské sdružení Berkat vzniklo z potřeby legálního zaštítění různých aktivit na podporu Berkatu ingušského. Záměrem obou sdružení je také připravit o dětech z Grozného podklady, které by měly sloužit k jejich adopci na dálku českými „rodiči“. V Čechách organizuje Berkat sérii výstav a benefičních koncertů s názvem Před válkou jsem měl hračky. Výstava fotografií Ivy Zímové, na kterých jsou zachyceny děti před svými rozbořenými domovy, putuje společně s obrázky čečenských dětí už rok po českých městech. V srpnu a září by měly proběhnout v Praze, Brně, Zlíně, Ostravě a Bratislavě koncerty českých a čečenských pěveckých a tanečních souborů.

Kromě dětí se Berkat snaží pomáhat také dospělým lidem žijícím ve sklepích a ruinách rozbombardovaného Grozného. Približně pro 100 tisíc „podvalščiků“, jak se jim rusky říká, není k dispozici ani základní zdravotní pomoc. Bergat proto přišel s projektem domácí péče, kterou by měla realizovat tříčlenná posádka složená z lékaře, sestry a asistenta (pečovatele, ochránce a řidiče v jedné osobě).

Společnost Člověk v tísni organizuje pro obyvatele Grozného dodávku základních potravin, zejména mouky, soli, cukru a oleje. Berkat se snaží v České republice získávat finance na čaj, ovoce, a další doplňkové potraviny, které by se jinak do Grozného nedostaly.

„Hlavním tématem dnešního severního Kavkazu je cesta a beznaděj. Útěk lidí do bezpečí, pokusy o návrat domů, zase útěk, to všechno vytváří obraz beznaděje a bezvýchodnosti,“ popisuje situaci v Čečensku Petra Procházková. Berkat se snaží do tohoto bezútěšného světa vnést trochu světla.

Michaela Klečková

Číslo účtu občanského sdružení Berkat: 51-0614340237/0100 (var. symbol 111)


Michaela Klečková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michaela Klečková

studentka žurnalistiky na FSV UK, v Econnectu je na stáži v rámci programu Nadace VIA

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz