Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cyklistika ve městech je adrenalinový sport

24. 4. 2002 - PRAHA [Econnect]

V současné době to čeští a slovenští cyklisté nemají snadné. Ačkoliv za posledních několik let vznikla celá řada cyklistických iniciativ upozorňujících na cyklistiku jako na plnohodnotnou alternativu dopravy ve městech, městští radní bicykl většinou neberou vážně. Kupříkladu Praha vydává ze svého rozpočtu na rozvoj cyklistiky zhruba 0,2 % dopravního rozpočtu.

Na nepříznivé podmínky pro cyklisty se pokusila na Den Země upozornit cyklistická jízda v Plzni. Účastníci akce nesouhlasí s nedávno schváleným Generelem cyklistických tras města, ke kterému se veřejnost během jeho přípravy nemohla vyjádřit. "Když jsme si prohlédli nový Generel cyklistických tras, mysleli jsme si, že máme nějakou nepovedenou kopii, kde podstatná část plánovaných stezek chybí," popisuje své dojmy Jakub Němec z Dětí Země, vedoucí kampaně Plzeň pro cyklisty - cyklisté pro Plzeň.

Radnice se s Generelem vypořádala svérázně. Slibované samostatné cyklostezky nahradila společným provozem s chodci nebo pouhým dosazením žlutých směrových tabulek na normálních komunikacích. "Požadujeme projednání Generelu s veřejností a jeho následné doplnění," dodává Jakub Němec.

Situace není růžová ani v ostatních městech. Boj za kvalitní cyklostezky vedou i Brňáci, Olomoučané a Pražané. "Chceme dosáhnout zvýšení podílu cyklistické dopravy ve městě, tak aby se stal alternativou pro občany města" vysvětluje vznik sdružení BICYBO (Bicyklové Brno) předseda její rady Ing. Jiří Jedlička. Sdružení pořádá kromě pravidelných cyklistických čtvrtků Hrnem Brnem i celou řadu dalších akcí. Nejbližší se bude konat 27. 4. a pojede se za krásami jarní přírody po trase cyklostezky Brno - Vídeň.

Pozadu nezůstávají ani cyklisté z Prahy, kteří se setkávají každý třetí čtvrtek na Náměstí Jiřího z Poděbrad, aby povzbudili další potenciální jezdce. Podle aktivistů cyklojízdy je současný poskrovný počet kolařů na silnicích vinou přetížení Prahy automobily. "Kdyby nebyl na každém kroku ohrožován automobilovou dopravou, byl by podle našeho názoru cyklista v Praze mnohem více rozšířeným druhem," dodávají iniciátoři cyklojízd.


Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz