Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země se brání proti článku časopisu Týden o kampani proti malešické spalovně

23. 4. 2002
Jakub Kašpar [EkoList] -


Aktivisté požádali o zveřejnění opravy i ČTK, která výtah z článku v Týdnu zveřejnila, i média (MF DNES a EkoList), která inkriminovanou zprávu ze servisu ČTK převzala. EkoList zveřejnil plné znění požadované opravy ve své názorové rubrice.

Podle prohlášení aktivistů je článek Patrika Kaizra plný nepravdivých informací a zkreslených citací. Podle jejich slov není pravda, že by kampaň vedená Dětmi Země proti malešické spalovně začala až v roce 1998, zároveň prý také není pravda že by Děti Země anebo vedoucí kampaně Dr. Jindřich Petrlík tvrdili, že spalovna nedodržuje české limity. "Naopak pravdivě uváděli, že spalovna překračuje limit stanovený pro dioxiny v některých zemích Evropské unie," říká prohlášení aktivistů Arniky a Dětí Země. Prohlášení odmítá i tvrzení, že by sdružení Děti Země pořádalo v letech 1998 - 1999 nějakou akci před branami malešické spalovny. "První takovou akci uspořádalo až v květnu 2001, tedy dlouho po namontování v článku citovaného vynálezu "chemiků", který snížil emise dioxinů (nikoliv však pod evropský limit, jak je v článku rovněž mylně uvedeno)," říká se v prohlášení.

"Žádnou žalobou zatím nevyhrožuji, myslím, že text dopisu, který jsme poslali šéfredaktorovi Týdne, ukazuje jasně, že to s tou žádostí myslíme vážně," řekl dnes EkoListu Jindřich Petrlík. Pokud by ovšem týdeník opravu otisknout odmítl, začal by podle svých slov Jindřich Petrlík o podání žaloby uvažovat. "Mě se to ale dotýká jen jako osoby. Daleko víc ten článek poškozuje Děti Země," dodává Petrlík.

S tím souhlasí i předsedkyně Dětí Země Simona Jašová, která podání žaloby nedokázala vyloučit. "Zatím nejsme definitivně rozhodnuti a celou věc konzultujeme s právníky. To rozhodnutí není pouze na mně, ale myslím, že se na soud spíše obrátíme," řekla EkoListu Jašová. Jakub Kašpar

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jakub Kašpar

Šéfredaktor tištěného EkoListu.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz