Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival Alternativa 2005 nabízí setkání s jinou hudbou

21. 11. 2005 - PRAHA [Econnect/Unijazz]

Vystoupení kultovního francouzského projektu Magma bude patřit mezi vrcholy pražského festivalu avantgardní a jiné hudby Alternativa 2005. Festival, který patří mezi nejvýznamnější evropské přehlídky zaměřené na alternativní hudební žánry, začíná tento pátek 25. listopadu v Divadle Archa. Alternativu již po třinácté připravilo občanské sdružení Unijazz.

Dramaturgie festivalu jde napříč žánry, neuzavírá se žádným zajímavým projektům a představuje tedy nejrůznější hudební oblasti od rocku, přes jazz či soudobou vážnou hudbu až k elektronické experimentální hudbě. V posledních letech se otevírá také alternativním formám taneční hudby a etnickým vlivům.

Často jde o projekty propojující buď různé hudební žánry nebo hudbu a divadlo či výtvarné umění. Návštěvníci mají možnost se seznámit s žánry, které vykazují vysokou uměleckou kvalitu a vyznačují se hledáním nových cest a tvůrčích postupů.

V minulosti na Alternativě vystoupili např. americký avantgardní saxofonista John Zorn se skupinou Masada, více než dvacetiletá legenda reggae-dub scény Dub Syndicate, klasici experimentální hudby Art Zoyd z Francie či již legendární postava alternativní scény a zakladatel skupiny Pere Ubu, David Thomas.

Festival začíná 25. 11. v divadle Archa a nový společný projekt zde uvedou česká rocková kapela MCH Band a Agon orchestra. V čele MCH Bandu stojí známý hudebník Mikoláš Chadima, který patří mezi nejvýraznější postavy české experimentální scény.

O víkendu 26. a 27. listopadu vystoupí tamtéž kultovní francouzská skupina Magma, kterou založil koncem šedesátých let bubeník Christian Vander. Soubor od té doby vydal desítky alb, přičemž mezi nejproslulejší patří Mekanik Destruktiw Kommandöh z roku 1973 – koncepční sci-fi album pojednávající o boji s fiktivní planetou Kobaia. První večer se Magma představí se dvěma komornějšími projekty a druhý večer se na pódiu objeví celá kapela.

V pondělí 28. listopadu se představí výrazné osobnosti japonské současné scény Hoppy Kamyiama (hrál mimojiné i se skupinou Magma) a skupina Satanicpornocultshop. Následující den 29. listopadu se tu sejdou různé generace německé elektronické scény: Burnt Friedman (Flenger/Ninjatune) & Jaki Liebezeit (bubeník legendárních Can) a skupina Dictafone.

Řadu zajímavých projektů chystá Alternativa pro dva komornější prostory - scénu Unijazzu Kaštan a kulturně-studijní prostor Rybanaruby. Např. projekt švýcarské bubenice Margriet Rieben Tsuki, která pro tuto příležitost bicí odložila a věnuje se spíše zvukům a elektronice, výjimečný projekt dvou zahraničních osobností působících na české hudební scéně, čínské zpěvačky Feng-jün Song a perkusionisty a specialisty na techniku tradičních gobletových bubnů Středního Východu z New Yorku Hearna Gadbois.

Dále se představí jazzová skupina Bucinatores, nová tvář brněnské hudební scény, spojení didgeridoo a houslí ve skupině Zaobzor, violoncellista Josef Klíč, improvizovaná vizuálně hudební performance Tětiva snů a řada dalších umělců.

V neposlední řadě budou součástí přehlídky také dva semináře – v pondělí 28. listopadu se bude v Divadle Archa diskutovat o problematice copyrightu. Převrat v pojetí autorských práv Creative Commons a rozvoj legálního sdílení nejrůznějších děl na internetu má na svědomí stejnojmenná americká nezisková organizace (www.creativecommons.org), v jejímž čele stojí propagátor svobodné kultury americký právník a autor známé knihy Free Culture Lawrence Lessig.

V úterý v Arše proběhne workshop týkající se práce s free/open source softwarem, který se používá při mixování obrazů v reálném čase, tedy při tzv. Vjingu.

Organizátorem festivalu je sdružení Unijazz, které vedle Alternativy pořádá také festivaly Boskovice a Babí léto i celou řadu dalších akcí a které rovněž stojí za kulturním měsíčníkem UNI. Za pořádání Alternativy byla Sdružení Unijazz v roce 1999 udělena žánrová cena Akademie populární hudby v kategorii etnická a alternativní hudba, další rok byl Unijazz na tuto cenu opět nominován. Festival byl v roce 2000 zařazen jako významná kulturní událost do programové struktury akce Praha – Evropské město kultury 2000.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související tisk. zprávy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Internetové tipy v kulturní oblasti:

Informační a vzdělávací centrum pro kulturu
KULTURA v katalogu odkazů občanské společnosti KORMIDLO.cz
NCSU - Nadace a centrum pro současné umění
Místní kultura - Měsíčník pro kulturní život v místech a regionech
UNESCO - Informační centrum UNESCO v ČR
Divadelní ústav - divadelní informační centrum
ČKA - Česká komora architektů

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz