Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oslavte s námi Den Země

19. 4. 2002 - PRAHA [Econnect]

22. dubna se letos bude v České republice již po jedenácté oslavovat mezinárodní svátek trvale udržitelného života a šetrného vztahu k životnímu prostředí - Den Země. "Příroda si zaslouží naši péči a vnímavou pozornost a Den Země je příležitost, kdy si tuto skutečnost uvědomuje mnohem více lidí," říká Ing. Soňa Hakyšová se sdružení ARNIKA. Stejný názor sdílí i další občanská sdružení, která nejen na tento den připravila pro veřejnost pestrou paletu zajímavých akcí.

Den země byl poprvé slaven z iniciativy amerických politiků a studentů v roce 1970. Akce, která si kladla za cíl prosadit základní požadavky na zlepšení stavu životního prostředí do politické a veřejné diskuse, se zúčastnilo 20 miliónů lidí. V roce 1990 se z oslav stala největší organizovaná demonstrace v historii. Oslav se zúčastnilo 200 miliónů lidí ze 140 států světa. V roce 1991 se do oslav zapojila i Česká republika.

K oslavám mezinárodního svátku naší planety se připojují lidé z celého světa pořádáním různých informačních akcí pro veřejnost či praktických aktivit pro zlepšení stavu životního prostředí. O popularizaci myšlenky trvale udržitelného života se snaží i sdružení Zelený kruh, které letos při příležitosti celosvětového summitu na toto téma v Johannesburgu pořádá celorepublikovou informační kampaň Hra o zemi. Informační kampaň bude zahájena na Den Země 22. dubna a potrvá do září 2002. Souběžně Zelený kruh propaguje i poradenskou telefonní Ekolinku s celostátní působností a nejširším záběrem informací z oblasti ekologie, která zůstane v provozu i po skončení kampaně.

Protože je Den Země hlavně svátkem, bude se v nadcházejících dnech především oslavovat. Neziskové organizace po celé republice připravily pro veřejnost bohatou škálu akcí od oslav prací, přes ekojarmarky po veřejná slyšení. Seznam těm nejzajímavějších a nejrozsáhlejších akcí, které nám poskytlo občanské sdružení Zelený kruh naleznete v příloze.

Martina Špejtková, Econnect

___________________________________________________

Příloha:

  • Pražáci se mohou o víkendu (20. - 21. 4.) - vydat do Prokopského Údolí na dvoudenní festival "Hra o Zemi". Pro širokou veřejnost (děti i rodiče) bude připraveno na bývalém koupališti pod Klukovicemi, přes 20 stanovišť s hrátkami a soutěžemi,
    10 - 16h
    pořádá: Tereza, sdružení pro ekologickou výchovu, tel.: 02/24816868, e/mail: patrik.kubas@terezango.cz


  • Moraváci mají jedinečnou možnost stát se součástí Ekojarmarku, který proběhne ve Veselí nad Moravou 20. 4. 2002. Historické Bartolomějské nám. ve Veselí nad Moravou obsadí řemeslníci, firmy se solárními panely, stan pro děti a ekologická poradna.
    pořádá: Vzdělávací a iformační středisko Bílé Karpaty, o.p.s., tel.: 0631/322545, e-mail: dufek@bilekarpaty.cz


  • Během tohoto víkendu můžete i uklízet! A to nejen u vás doma, ale i v ČESKÉM KRASU. Děti Země vyzvaly obč. sdružení, obce, školy i jednotlivce k oslavám Dne země formou brigád na úklid černých skládek po celém území CHKO Český kras. 20. - 21. 4.
    pořádá: Děti země Beroun, tel.: 0311/621247, e-mail: dz.beroun@iol.cz


  • A co takhle MALÝ NEDĚLNÍ CYKLOVÝLET! Trasa vede ze Smržovky přes Tanvald do Desné. 21.4.2002
    pořádá: Spolek Obč. Sounáležitosti ZVONY Tanvaldsko s podporou města Smržovka, tel.: 0428/382240, e-mail: kultura@iol.cz


  • Pro Jihočechy proběhne 22. 4. 2002 EKOTRH v Českých Budějovicích na Piaristickém náměstí. Propagace přírodě blízkého životního stylu, ekohrátky pro děti, tradiční řemesla.
    pořádá: ROSA, o.p.s., tel.: 038/7432030, e-mail: rosa@ecn.cz


  • Oslavy Dne Země proběhnout také ve Vlašimi. V sobotu 20.4. 2002 v rámci dne otevřených dveří v Podblanickém ekocentru ČSOP se lze těšit na Ekoporadnu, otevření rekonstruované naučné stezky. Akci zahájí v 9:00 vernisáž výstavy "Pohledy do přírody".
    pořádá: Podblanické ekocentrum ČSOP, tel./fax: 0303/845169, e-mail: vlasim@csop.cz


  • Sdružení Arnika pořádá 20.4.2002 Den Země v ZOOparku v Chomutově, v Děčíně a v Ostravě. V Děčíně se bude hrát divadlo, zpívat a tancovat. V Ostravě můžete shlédnout výstavu ke kampani " Za záchranu řeky Opavy".
    pořádá: Arnika Chomutov, Arnika Děčín, Arnika Ostrava


Více informacích na http://www.hraozemi.cz/kalendar.shtml a v kalendáři akcí na Econnectu


Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz