Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropě "Den bez aut" učaroval, a tak chystá celý "Týden mobility"

19. 4. 2002 - BRUSEL/PRAHA [EkoList]

Evropský týden mobilityPo opakovaných pozitivních zkušenostech se "Dny bez aut", které učinila v minulých letech, připravila na letošní září Evropská komise (EK) celý "Evropský týden mobility". Ten má podobně jako zmiňované "Dny bez aut" podpořit alternativní a ekologicky přijatelnější způsoby cestování, než je individuální automobilová doprava. Loňského "Dne bez aut" se v zemích EU zúčastnilo více než 100 milionů lidí.

Zelený týden"Evropský týden mobility" byl vyhlášen 16. dubna v Bruselu v rámci tzv. "Zeleného týdne" a proběhne mezi 16. a 22. září tohoto roku. Organizátoři akce stanovili čtyři konkrétní tématické dny. Pondělí 16. září bude "Dnem veřejné dopravy", středa 18. září "Dnem cyklistiky", pátek 20. září "Dnem ulic pro život - dnem zelených cest" a konečně neděle 22. září "Dnem bez aut". Kromě výše zmíněných pevně stanovených dnů by se měl "Týden mobility" zabývat i dalšími tématy. Půjde například o odpovědné používání aut (auta s alternativním pohonem, sdílená jízda apod.), řízení mobility (plány na řízení dopravy a mobility, zapojení zaměstnanců, sdílení ulic, půjčování kol, flexibilní zaměstnání, práce na dálku), oddech/nákupy (propagace rekreačních kapacit v okolí, exkurse "objevujte své město", bruslení, dodavatelské služby), zdravá mobilita (vlivy kvality ovzduší a hluku na lidské zdraví, přínosy pěšího pohybu a cyklistiky, kontrola zdraví atd.).

"Nezbývá, než si přát, aby se do této aktivity vážně zapojily i samosprávy našich měst a obcí," komentoval rozhodnutí EK Jiří Dlouhý ze Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ). Podle něj by se tak ukázalo, že se Česko chce dostat do Evropy i "něčím víc, než jen přejímáním legislativy". Do akce by se podle Dlouhého mělo zapojit i české Ministerstvo životního prostředí. "Snad nedojde k takovým paradoxům jako v roce 2001, kdy předseda EK jezdil na Den bez aut na kole, zatímco auta našeho ministra a jeho 4 náměstků ujela více než 1 200 km," glosuje český přístup ke Dni bez aut Jiří Dlouhý.


Jakub Kašpar

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jakub Kašpar

Šéfredaktor tištěného EkoListu.

Historie pražských cyklojízd

Vůbec první jízdy v San Francisku v září 1992 se účastnilo 48 lidí, o rok později jich bylo již 500. Pravidelně se konají ve stovce měst světa. Letos 27. září oslaví své desáté výročí. V Praze probíhaly občasné jízdy několik let, ale až od dubna 2001 jsou pravidelné. Opakují se každý třetí čtvrtek v měsíci a schází se na nich okolo šedesátky cyklistů.

Hra o Zemi

Hra o Zemi

www.hraozemi.cz

Chcete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj a nevíte jak?

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz